витамин В12

Групата В съдържа осем витамина и един от тях е именно витамин В12, който е известен още и като кобаламин. Той е необходим на всеки един от нас, за да може нервната тъкан да функционира правилно и функциите на мозъка да бъдат нормални. Освен това, витамин В12 е нужен и за правилното образуване и функциониране на червените кръвни клетки.

И както добре знаем, не всички витамини, които са необходими на организма ни, се синтезират от самия него. Някои от тях трябва да приемаме чрез храната или като хранителни добавки. И витамин В12 е точно от тези витамини. Освен това, набавянето на този витамин трябва да бъде редовно, защото тялото ни не го съхранява за дълго.Учени биха тревога: Не чистете по този начинПочистването на дома е едно от основните и най-трудоемки задължения на всяка домакиня. То гълта мног…May 8 2019skafeto.com

Витамин В12 също така спомага да се регулира и синтезира ДНК. Освен това той участва в процесите на абсорбиране на фолиева киселина и улеснява освобождаването на енергия. Недостигът на витамин В12 може да направи човек по-податлив на инфекции.

С кои храни можем да си набавим витамин В12? Този витамин се съдържа предимно в животинските продукти: яйца, мляко, кашкавал, сирене, месо, риба, морски дарове, като също така може да бъде открит и в някои продукти, които съдържат мая.

Недостигът на витамин В12 може да бъде установен чрез кръвен тест, а занижените количества в организма могат да предизвикат дори и анемия. Преди приема на витамин В12 трябва да се консултираме с лекар, защото дневната доза зависи изцяло от възрастта и килограмите на човека.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар.Учените са категорични: Шоколадът и червеното вино забавят стареенетоШоколадът и червеното вино са най-обичаните продукти в своите категории. Едва ли има някой, който не…Mar 29 2019skafeto.com

loading...