От всички хранителни вещества, въглехидратите са най-неразбраните. Както от нутриционистите, така и от широката публика. Напоследък е много популярно да се мразят всичките видове захариди. Експертите-диетолози препоръчват да спазваме хранителен режим на протеинова основа. Но къде точно се крие истината?

Добрите ли са въглехидратите за нашето тяло? Те ли са причината да трупаме излишни килограми? Истината е е, че има разлика между отделните типове карбохидрати. Простите въглехидрати са онези, които ни дават бърза енергия. Но тя, за съжаление, се изчерпва със скоростта, с която сме я получили. Този тип вещества се съдържат във всички типове сладкарски и тестени изделия.

Сложните им събратя пък са онези, които организмът ни е свикнал да използва за ‘гориво’. Има ги в повечето плодове и зеленчуци, под формата на полезни фибри. Истината никога не е едностранчива и трябва да бъде разгледана от няколко отделни ъгли. Количеството карбохидрати, които консумираме, също не е за пренебрегване.

Прекомерният им прием може да доведе до сериозни спадове и покачвания на нивата на кръвна захар. Това, от своя страна, пък води до сериозен риск от развиването на захарен диабет. За щастие, съвременният био-козметичен пазар и науката работят рамо до рамо. Това води и до появата на нови и изцяло натурални средства за по-добър контрол на нивата на глюкоза в кръвта.

По-долу ще разгледаме характеристиките на въглехидратите. Ще се опитаме и да ви помогнем с няколко бързи и лесни за спазване принципи за по-добър контрол на нивата на кръвната захар.

 

Кои са полезните свойства на въглехидратите?

Напоследък, въглехидратите се „радват“ на предимно лоша слава. Медиите ни карат да вярваме, че те по някакъв начин ни „угояват“, обостряйки апетита, покачвайки нивата на кръвната захар и карайки килограмите да се трупат. Според тях, всякакви усилия за отслабване са обречени, освен ако не решите да намалите въглехидратите.

Това е жалко, тъй като всички научни доказателства сочат обратното. Карбохидратите, всъщност, са невероятно питателни източници на енергия. Неслучайно и телата ни са се научили да ги ползват за такива. Трябва просто да изберете правилните. Това са именно сложните въглехидрати. А тях ги има в почти всички плодове и зеленчуци. Най-често ги наричаме фибри. А и пазарът предлага достатъчно богат избор от натурални био-козметични изделия за по-добър контрол на кръвната захар, като филмираните капсули ШугаНорм.

Има три основни вида въглехидрати – захари, фибри и нишестета. Нека да ги разгледаме, като влизащи в категориите прости и сложни.

  • „Прости“ въглехидрати. Те се срещат в храни като плодове и зеленчуци. Наричаме ги захариди. Срещат се основно в преработените и полупреработени сладкарски и тестени изделия.
  • „Сложни“ въглехидрати. Фибрите и нишестетата са известни като сложни въглехидрати. Свойствата на сложните карбохидрати се подразбират от името им. Те са сложни молекули.Затова им отнема повече време, което означава, че осигуряват по-дълготраен източник на енергия, без това да води до драстично повишаване на кръвната захар. Това са „добрите“ въглехидрати. Те могат да бъдат намерени в пълнозърнести храни, кореноплодни зеленчуци, боб и някои плодове. Ако четете тази статия, то най-вероятно се интересувате от натрупването на чиста мускулатура. Не можете да очаквате да се справите оптимално без достатъчен прием на карбохидратите.

 

5 полезни съвета за по-добър контрол на кръвната захар

Нивата на кръвната захар се повишават, когато тялото не може ефективно да транспортира захар от кръвта в клетките. Ако не следите редовно за нивата и, това може да доведе до развиване на т. нар. захарен диабет. Има различни начини, за да действате превантивно срещу риска от заболяването.

  1. Тренирайте редовно всеки ден, за да се освободите от излишните карбохидрати и да забързате метаболизма!
  2. Порцирайте внимателно количеството на въглехидратите в чинията си!
  3. Вдигнете приема на натурални фибри.
  4. Пийте обилно количество вода през деня.
  5. Консумирайте основно храни с нисък гликемичен индекс – риба и морски дарове, червено месо, яйца, леща, царевица, сладки картофи и боб!

 

Не спирайте да следите за нивата на кръвната захар! 

Няма човек, който да не иска да се радва на добро здраве. Диабетът е тежко заболяване, който сериозно уврежда начина ни на живот. Следете за нивата на своята кръвна захар. Хранете се природосъобразно. При нужда, приемайте натурални средства за нейния по-добър контрол. Тренирайте умерено, но редовно. Не се поддавайте на стреса. Той е най-големият бич и враг на усещането за пълноценност в нашата съвременност.


loading...