https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Виждате ли цифрите в центъра на кръговете? Ако не ги виждате, най-вероятно и вашето зрение е засегнато от някаква минимална цветна слепота. Далтонизмът не е болест, а аномалия. Основният проблем за хората, които го имат, е, че не могат да възприемат пълноценно красотата на живота и че не могат да упражняват някои професии. По принцип далтонизмът не се лекува. В някои случаи обаче може да се предотврати.

Българин създал първия по рода си софтуер за далтонистиИдеята за създаването на „Vision” се ражда в началото на 2017 година, споделят от Novini.bg, когато …Oct 9 2019skafeto.com

Цветната слепота може да съществува и човек изобщо да не подозира, докато не си направи специален тест с таблица. От далтонизъм страдат предимно мъже и далеч по-рядко жени, макар именно жените да са преносителки на „дефектните гени“. Научно доказано е, че средно един на 10 мъже има някакъв проблем с възприятието на цветовете. Най-чести са разстройствата в червено-зелената област и най-редки – в синята.

далтонизъм

Причините за цветната слепота са вродени – мутации в хромозомите. Ако майката носи проблемната генетична информация, дори самата тя да не страда от далтонизъм, синът винаги има проблеми с възприятието на цветове. Далтонизмът се предава на момичето, само ако и бащата има такава аномалия.

Цветната слепота, макар и рядко, може да се придобие. Това става най-често при някои отравяния и при предозиране на медикаменти. Смята се, че Ван Гог, който е взимал големи количества дигиталисови препарати заради епилепсия, е виждал предимно в жълто през част от живота си. Това е допринесло и за появата на прочутите наситени яркожълти „Слънчогледи“.

далтонизъм

НЮАНСИ

Човек възприема цветовото разнообразие на природата с помощта на т.н. колбички. Те съдържат различни пигменти, които ги правят чувствителни към един от трите основни цвята – червен, зелен и син. Дори да няма пигмент за възприемане на червено, човек пак може да разпознава червения цвят, защото тази дейност се поема частично от зелените и сините колбички.

Червеният цвят, който се вижда, обаче е много по-блед и ненаситен. Няма опасност човек изобщо да не различава червеното, зеленото, синьото, жълтото. Далтонистът обаче не може да възприема техните нюанси. Затова няма нужда да се отнема възможността човек да бъде шофьор-любител дори с червено-зелена цветна слепота. Хора с такъв проблем обаче не могат да бъдат машинисти, капитани на кораб, дизайнери, химици, летци.

Хиляди метри над земята въздухът е рядък, неговата пречупвателна сила е различна, цветовете се променят безкрайно много, затова е важно цветовете да се разпознават перфектно.

Тридневна диета със супа прави чудеса със здравето ниОрганизмът ни е издръжлив и благодарение на това можем да живеем спокойно в среда, която от една стр…Sep 11 2019skafeto.com


loading...