https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Всички сме виждали как хора на една и съща възраст могат да изглеждат с години разлика между тях, тоест да имат различна биологична възраст. На какво се дължи това?
Учените са провели серия изследвания и потвърждават: напълно е възможно да забавим собственото си остаряване. Ето някои налични методи, които допринасят за това.

Поддържайте висока физическа активност.
Движение и повече движение. Научните данни показват, че по-възрастните хора с висока степен на физическа активност имат по-развита мускулна маса, по-ниски нива на холестерол и някои функции на имунната система са сравними с тези на младите хора. В същото време учените отбелязват особените ползи от аеробната активност, поради което тялото по-добре контролира нивата на кръвната захар и укрепва сърцето. Освен това упражненията подобряват когнитивните способности и това е една от най-ефективните мерки в борбата срещу стареенето.

Използването на фибри.
Според научни експерти плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите зърнени храни са „магически“ продукти за нашата биологична възраст, съответно за запазването на младостта. Всички те снабдяват тялото с фибри, което е важно за възстановяването на кръвоносните съдове и по този начин осигуряват подкрепа за активната работа на мозъка. Отслабването на мозъчните функции е свързано със стареенето на първо място.

биологична възраст

Хранене с протеин.
След 40-годишна възраст тялото стабилно губи мускулната маса, този процес е вторият маркер на стареене след инхибиране на когнитивната активност. В идеалния случай, твърдят научни експерти, при всяко хранене трябва да се консумират 25-20 грама протеин. Нейните източници могат да бъдат ядки, мляко и млечни продукти, крехко месо и бобови растения.

Проф. Божидар Попов разби най-големия мит на здравословното хранене и каза какво да ядемПрофесор Божидар Попов коментира темата за здравословното хранене и начините да се предпазим от мног…Mar 24 2019skafeto.com

биологична възраст

Здрава чревна микрофлора.
В червата са повече от 70% от клетките, важни за активността на имунната система. От здравето на червата и състоянието на тяхната микрофлора зависи податливостта, включително невродегенеративни заболявания и сенилната деменция. За подобряване на състоянието на чревната микрофлора е нужно прекратяване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, както и контрол на храненето, присъствието на голям брой пресни, минимално преработени храни, както и продукти с пребиотици и пробиотици.

биологична възраст

Ходене в природата.
Разхождайки се на чист въздух, човек получава витамин D, който има способността да предпазва от развитие на свързани с възрастта болести – в частност рак и заболявания на сърдечно-съдовата система. Също така научните изследвания показват, че достатъчната концентрация на този витамин в кръвта предотвратява намаляването на дължината на теломерите – местата в краищата на хромозомите, намаляването на които е свързано със степента на стареене и приближаването до смъртта. За да се осигурят ежедневните нужди от този витамин, е достатъчно да прекарат 15-30 минути на слънце, отбелязват учените.
7 причини да преместим ежедневната си тренировка сутринтаОкончателното събуждане в ранните утринни часове обикновено съдържа няколко ритуала, които по-голяма…Jul 25 2019skafeto.com


loading...