рискове за здравето

Юли месец е, лятото е най-накрая около нас, а слънчевите лъчи ни парят, карайки ни да си мечтаем за студени коктейли. Една част от българите вече е отпуск и по плажовете, като тук идва един момент, който не трябва да се пренебрегва, поради потенциалните рискове за здравето, пишат от изданието Жената днес.

Правилната слънцезащита е важна, за да предотвратим преждевременното стареене, и също стои в основата на превенцията на рак на кожата.Дълги и проветриви дрехи в комбинация с кремовете за слънцезащита предлагат най-добрата протекция срещу вредните UV лъчи и слънчевите изгаряния.

Какъв SPF трябва да използвате зависи от вашия тип кожа, продължителността на слънчевото излагане и интензитета на слънцето.

Съществуват златни правила, които всеки трябва да спазва, за да се предпази от вредни последствия за здравето през лятото. Най-опасната последица за здравето е ракът на кожата. Има няколко вида рак на кожата и всеки от тях изисква различен вид лечение. Но преди всичко, всички видове имат една обща черта – колкото по-рано се диагностицират, толкова по-голям е шансът за пълно възстановяване.

Ето кои са 4-те основни правила:

  • Избягвайте обедното слънце;
  • Носете задължително шапка и слънчеви очила;
  • Нанасяйте щедро от слънцезащитния продукт, който използвате по всички непокрити части от тялото ви.;
  • Нанасяйте слънцезащитния продукт поне 30 минути преди излагане на слънце.

Повечето меланоми, които се появяват на кожата, могат да бъдат забелязани с невъоръжено око. Но най-добрият начин да откриете ранните предупредителни сигнали на кожата е да знаете как да изследвате сами кожата си.

Ето защо трябва да знаете и кои са основните правила за това:

  • Нормалните бенки и лунички са симетрични. Ако двете области се различават по форма, това е достатъчно основание да посетите дерматолог.
  • Бенките с размазани и неясни граници или назъбени крайчета могат да бъдат сигнал за раков или предраков растеж.
  • Бенки, които имат повече от един цвят, или са с различни нюанси също трябва да се считат за потенциално опасни. Промяната на оцветяването на бенката може да включва потъмняване на петното или изсветляване в определени части.
  • Ако размерът на бенката е по-голям от 6 мм, трябва да се прегледа от дерматолог. Също така, ако забележите, че бенката расте и има неравна повърхност, също трябва да посетите дерматологът при първа възможност.

Въпреки тези съвети, имайте предвид, че понякога дори да наблюдавате състоянието на бенките си сами, е възможно да пропуснете някой важен детайл. Затова се препоръчва след 35 годишна възраст да си правите преглед при дерматолог веднъж годишно.
Забелязвате ли червени бенки по тялото си? Научете защо ги имате и как да може да ги премахнетеКато че ли всеки преминал 50-те може да открие на определено място от тялото си кожни образувания с …Jun 8 2017skafeto.com


loading...