Енджи Касабие

Красивата д-р Енджи Касабие представи пред журналисти новия си проект, по който работи заедно с виртуоза в кухнята Шеф Георги Янев. Известната ливанка е намерила нов начин за здравословно хранене, без да се налага да се лишаваме от любимите си храни, пише show.blitz.bg. А проблемите в наши дни са именно ниската познавателна култура на хранене, от което произтичат и повечето здравословни проблеми. Наш репортер се срещна с Енджи Касабие, за да разбере повече за новото здравословно меню и съвети как да постигнем мечтаните резултати без да се подлагаме на диети, които тя смята за най-вредното нещо за здравето и обяснява защо.
– Енджи, разкажи ми за новото здравословно меню, което представи пред медии преди няколко дни. Как ти дойде идеята и на какво ще залагаш при приготвянето на храната?
– Това е стар проект, който в момента обновяваме на много по-високо ниво. Като започнем от кутийките, които са екологични и могат да се ползват във фурна и микровълнова. Храната е супер качествена, всичко внасяме от чужбина. Рибата и зеленчуците са пресни, пилешкото ни е био… Наблягаме на това човек да се храни на клетъчно ниво и по този начин и на психично ниво, да има удоволствие от храната, с която се храни. Всичко приготвяме с уникални сосове, с марина, за да добием максимален вкус. Мога да ви кажа, че са по-вкусни от ястията в 5-звездните ресторанти.
Всяко меню е направено за индивидуален човек и спрямо изискванията му. Имаме една линия, която включва шоколад, чипс, макарони, ориз – всичко това с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на протеин, както витамини и минерали, от които организмът има нужда, за да се храни на клетъчно ниво.Диетата на Енджи Касабие постигна фурор! Всички холивудски звезди я ползватЕнджи Касабие е ливанка, но от години живее и работи в България. Тя нашумя именно чрез професията си…Sep 25 2017skafeto.com

– Тук може би е моментът да кажем, че си говорим за здравословно меню, а не за диети…
– Точно така! Мразя думата диета, защото това е широко понятие и хората се плашат от него. Тези, които искат да напълнеят, също пазят диети. Така че, това в никакъв случай не означава лишения, а правилен хранителен режим. Не забранявам абсолютно нищо, но не прекалявам с абсолютно нищо. Всичко трябва да е равномерно и правилно разделено за целия ден. Не е прието да прескачаме или да пропуснем хранене. По този начин забавяме обмяната на веществата. Когато подлагаме организма на големи лишения също забавяме обмяната на вещества. Ще ти дам пример: ако вземе един умен и един не толкова умен човек, то първият може да върши три неща едновременно, а другият едвам свършва една работа. По същия начин е и с диетите – даваш на организма или само протеини, или само въглехидрати, или мазнини. Съответно организмът става по-тъп, бавен и мързелив.
– Каква е културата на хранене при българина?
– Малко е объркана, защото няма режим на хранене. Повечето хора нямат навика да закусват. И голяма част от населението има сериозен проблем с храносмилането. Неправилното хранене издува стомаха, забавя обмяната на веществата, задържат се повече течности в организма. Първите два въпроса, които питам моите пациенти, са: имате ли проблем с щитовидната жлеза и с храносмилането. Това включва и проблеми със запек или диария, които допринасят за неправилното функциониране на червата.

– Коя е най-вредната храна, която за нищо на света не съветваш да се яде?
– Храната, която я хапваме в изобилие! Без значение каква! Не е проблем, че ще хапнеш веднъж 100-150 гр. пържена риба. Но когато стигнем до 1 кг пържена риба – вече е много голям проблем. По едно време много хора започнаха да ядат само салата и червата им залепнаха, имаха сериозни гастро проблеми. При тях е същото, като с примера за рибата. Когато прекалиш с краставиците, които по принцип не носят калории, нанасяш на организма други беди. Калориите не трябва да се смятат, защото хората не знаят какво значи това понятие. Пишат ми хора с въпроси: „Колко калории трябва да изгоря днес“. Ама как да ти кажа, при положение, че не знам какъв ръст си, колко ходиш през деня, каква е работата ти, доколко си умствено напрегнат… Всички тези неща влияят. Организмът се нуждае от тези калории, за да има енергия. Закуската е супер важна, защото тя дава на организма нужните калории за енергията, която изразходваме през деня.

– При младото поколение, ученици от началното училище, се наблюдава сериозно затлъстяване. Какви мерки трябва да се вземат за предотвратяването на този геноцид?
– Културата на хранене трябва да започне от вкъщи. Детето няма откъде да разбере какво и откъде трябва да купува без намесата на неговите родители. Ние сме отражение на родителите си и техните вкусови навици.
– Имаш перфектна фигура и вероятно никога не се изкушаваш да хапнеш тестени неща, т.нар. джънк фууд?
– Всичко хапвам. Няма нещо, което да си забранявам. Но аз самата се обичам и гледам да дам максимално качество на организма. Когато ми се яде баница – ям най-яката баница. Никога обаче няма да ям постоянно. Ям преди да огладнея. Гледам моята порция да бъде елегантно направена, защото вярвам, че това се пренася и на тялото. не обичам да мешам храните, а да си усетя вкуса от дадения продукт. Обичам да ям авокадо с яйца и да му се насладя. А когато видя салата с авокадо, айде, маслини, сирене… то не разбираш какво ядеш. Храната няма да свърши. Днес хапни това – утре нещо друго.Невена Цонева разкри тайния си метод, чрез който успя да влезе във форма бързо след ражданетоПопулярната певица Невена Цонева през това лято изпита най-голямото щастие – стана майка. Добрите но…Oct 11 2017skafeto.com

loading...