Говорим си постоянно как трябва да се храним здравословно. Кои храни са полезни и кои – не толкова. Но наясно ли сме с количествата, които трябва ежедневно да консумираме? Защото не толкова опасността порциите да са ни недостатъчни по грамаж, колкото вероятността да преядем, та дори и с най-полезната храна никак не е малка! А това значи – свръхкалории, които организмът ни не може да „изгори“ поради все по-обездвижения ни начин на живот! Решението е в две посоки – да включим повече физическо натоварване и да регулираме порциите, храна, които приемаме. Като се замислите, не е много лесно да се оцени коректно грамажа на даден хранителен продукт. Затова тук ще ви предложим една проста схема, развита от диетоложката Сюзи Барел.Домашни хлебчета с чесън. Невероятен вкус и порция здраве на едно място…Едва ли има нещо по-приятно от аромата на прясно изпечен домашен хляб. Може да идва от селската фурн…Jan 13 2017skafeto.com

Да започнем със сиренето – то е много богато на полезни вещества и при това е много вкусен продукт като се имат предвид безбройните видове, които са в състояние да удовлетворят всеки вкус и да доведат до преяждане.

Затова Барел ни съветва да ядем дневно толкова сирене, колкото е обема на една кибритена кутийка – изглежда поразително недостатъчно, нали? Но така е и с останалите продукти.

Месо или мазна риба – от 70 до 100 г на обед са ви достатъчни, а на вечеря си позволете около 200 г – в сравнителен размер това е около една длан.

Да минем към зърнените храни – различните ястия с ориз, както и най-различни рецепти с спагети (т.нар. „пасти“) са любимите ястия за мнозина, особено след напрегнатия работен ден. И макар количеството на въглехидратите, от които се нуждаете, да зависи от възрастта и нивото ви на активност, то спазвайте правилото да се ограничите до 1 чаша (около 200 г) от така вкусния ви продукт.

Зехтин – една чудесна мазнина както за готвене, така и да подправите салатата си. Но не може да наливате безразборно зехтин – това е твърде калоричен продукт – от 1 до 2 с.л. на ден са ви напълно достатъчни.

А къде остана кафето? Очаквате с нетърпение да ви поддържа бодри, но знаете ли, че то също е твърде калорично? Затова нека количеството му да не надвишава една тенисна топка (40 – 60 калории).

Достигаме до зеленчуци и салати – при тях и да завишите препоръчаното количество – една голяма купа – няма страшно, няма да навреди или да ви обремени калорийно.

Не е така с черния шоколад – горещо препоръчван продукт с добър здравословен ефект; количеството, което следва да консумирате не би следвало да надвишава дължината на показалеца ви! Така че или купувайте на малки парченца или натрошете шоколада и го крийте в хладилника, за да ви стигне за няколко дни.

А къде остава хляба? С него също лесно се преяжда – съветът на диетоложката Барел е да хапвате тънки филийки и обща площ колкото една малка тетрадка – не е много, нали? Да завършим със сосовете – една супена лъжица е достатъчна, тъй като и те – независимо дали са майонеза, кетчуп, соев сос – съдържат немалко калории и трябва да не се увличате да посипвате сандвичите си обилно с тях! Изобщо, опитайте се да спазвате поне горе-долу гореизложените указания, за да имате нормален енергиен баланс!Пролетно руло със спанак и варени яйца – порция зелено настроение на трапезатаПролетта чука на вратата! Наистина, вчера отново заваля сняг (за кой ли път вече), но това не е прич…Mar 13 2017skafeto.com

loading...