Цветан Петков има много приятна, но сякаш странна представа за диетите и отслабването. Според него: „Те винаги трябва да са свързани с удоволствие, а не с мъчение или насилие”. Е, да, но той не знае ли, че много жени не ядат почти нищо, за да се разделят с излишното? Питам го. Известно му е, но казва, че този модел е грешен, защото води след себе си лошо настроение и липса на енергия. Щом имаме избор, май е по-добре да отслабнем с удоволствие. И астроложката Оксана Хорват е свалила 7 кг по приятната система на Петков.
– Цветане, кога да започнем с отслабването?
– Отслабването не е нещо, което ни хрумва и започваме да го правим от днес, тъй като не е ясно в какво състояние се намира организмът ни и дали е готов да губи тегло. Първо трябва да го пречистим, за да сме сигурни, че храносмилателната ни система работи добре. Най-важната стъпка е да преминем към здравословно хранене, което пречиства организма.

– Трябва ли да изключим вредните храни?
– Първата ни работа не е да изключим вредните неща, а да включим в храненето си това, което ни е необходимо, и то да започне да измества вредните неща от менюто. Така всичко става постепенно и няма физически и психически стрес за организма.Само за денонощие ще свалите 3 килограма с лунната диета! Ето кога да я правим през 2018-а (ПЪЛЕН КАЛЕНДАР)Съществуват доста теории за влиянието на Луната върху човека и неговия организъм. В основата на пове…Feb 6 2018skafeto.com

– Как да изместим сладките неща, които жените толкова обичаме?
– Ако човек обича да хапва повече сладки неща, трябва да увеличи значително приема на плодове. И след не повече от 2 часа след хранене да хапва плодове, но различни всеки ден, и постепенно може да се освободи от желанието за сладко.

– А как да се освободим от желанието за тестени неща и милинката за закуска?
– Милинката не е критерий за храна, а заместител на това, което е добре да ядем. Съдържа преработени мазнини, въглехидрати, които са пречистени, не пълнозърнести. Тестените изделия сутрин ще изместим, ако не изпитваме глад и вече сме закусили с пълнозърнести храни, които осигуряват трайна енергия на организма. Чудесен вариант е филийка пълнозърнест хляб със зеленчуци. Не бива да има хранене без фибри, за да имаме добре работеща храносмилателна система. За отслабването е важно всяко хранене да съдържа белтъчини, мазнини и въглехидрати.
Зеленчуците също доставят въглехидрати, но ги слагаме отделно, защото организмът има собствена нужда от тях. Те са половината от менюто за всяко хранене. За закуска могат да се хапнат и яйца, но не пържени в олио. Може тиганът да се намаже с мазнина или пък без. Млякото с мюсли също е вариант. По-добре е млякото да се яде на закуска, защото в него има бавно усвояващи се протеини. За тези, които обичат месо, е добре да хапнат филе.
Най-добрата закуска е леката и затова препоръчвам плодова салата, по желание лъжица мед и няколко лъжици кисело мляко. А нека ядките са накиснати в чаша вода в хладилника от вечерта. Добре е сутрин да се ядат леки храни, които лесно се усвояват. До обяд организмът се пречиства.

– Не е ли добре сутрин да се яде като цар?
– Обедното хранене е най-важното и трябва да съдържа най-много калории и богатство на хранителни вещества. Сутрин организмът не е готов да погълне голямо количество храна при положение, че 8-10 часа не е поемал нищо.

– Какво да хапнем за обяд?
– В менюто си отново трябва да имаме въглехидрати, белтъчини и мазнини, така че чисто месо, пълнозърнест хляб, зеленчуци, студено пресовани мазнини или семена – слънчогледови, тиквени, е добър вариант. Супата не е основно, а допълнително ястие. Не съдържа белтъчини, въглехидрати и мазнини в достатъчно количество.
Белтъчините, които приемаме, трябва да са между 0,8 и 1 г на 1 кг. тегло. Ако една жена тежи 50 кг трябва да си осигури не по-малко от 60 г белтъчини на ден, за да регулира своето тегло, т.е. по 20 г на закуска, обяд и вечеря. 20 г белтъчини има в 100 г чисто месо – бели и червени меса, риби. Или в около 3 яйца. Другият вариант са всички бобови храни – боб, грах, нахут, леща. И когато се комбинират със зърнена храна, техният белтък става пълноценен. Зърнени храни са: кафяв ориз, пълнозърнест хляб, киноа, елда. Друг вариант за белтък е сиренето котидж чийз. И всеки ден е добре да се хапва нещо различно.

– Каква да е следобедната ни закуска?
– Ако човек е гладен – малък сандвич със зеленчуци и пълнозърнест хляб. Ако не е – плодове или ядки.

– А каква полезна вечеря да ни засити?
– Не препоръчвам млечни произведения, а чисто месо и сезонни зеленчуци – зеле, моркови, цвекло със слънчогледови или тиквени семки. Месото има най-малко калории в сравнение с другите белтъчни храни като яйцата.

– Може ли да хапнем варени зеленчуци вместо салата?
– Задушените зеленчуци не заменят суровите. Не са здравословни или поне не толкова. Нека ги готвим от време на време, когато искаме да си доставим удоволствие.

– Ако не ядем месо на вечеря, какво да хапнем?
– Котидж чийз, яйца, бобови храни.

– Кога да ядем ориз с гъби?
– Ориз с гъби или със зеленчуци е подходящо да ядем на обяд или вечеря. Но нека не забравяме кафявия ориз.

– А картофите?
– Те се считат за нишестен зеленчук, но в кулинарията вършат работа на въглехидрати като хляба. Тяхната енергия се освобождава по-бързо и е по-добре да се ядат по-рано през деня, тъй като след около 2 часа ще хапнем плод и отново ще възстановим енергията. Като ги ядем вечерта, отделяме повече енергия, а през това време почиваме и така метаболизмът се забавя. Храната, която приемаме вечер, е добре да освобождава по-бавно енергия, за да стига за по-дълго време.
Източник mila.bgЦелият Фейсбук пощуря по диета №1 с грейпфрут – ето как да свалите между 3 и 6 килограма за една седмицаВ разгара на сезона на цитрусовите плодове ви предлагаме най-нашумялата и споделяна през последните …Feb 6 2018skafeto.com


loading...