Освен че са любими на милиони хора по света, картофите са много полезни за здравето и от векове са една от основните ни селскостопански култури. Могат ли обаче те да заменят почти всички останали съставки в менюто ни?Печено свинско с картофи в пликВсяка грижовна домакиня се старае да приготви вкусна и топла вечеря, с която да зарадва семейството …Feb 13 2019skafeto.com

Сигурно сте чували едни и същи съвети за диети и режими през годините. Ако искате да отслабнете, трябва да намалите консумацията на въглехидрати, особено на скорбялата, като тестени изделия, ориз и картофи. Представете си, че ядете само картофи за една седмица. А сега си представете, че ядете само това в продължение на година. Лечение със сокове от билки В началото на 2016 г. теглото на Андрю Тейлър , който е на 36 години, надхвърля 330 паунда (около 150 кг). Той реши да приложи една радикална идея, описана от zdrave.to.
Цяла година мъж яде само картофи и резултатът е поразителен (снимки)

В началото на 2016 г. теглото на Андрю Тейлър , който е на 36 години, надхвърля 330 паунда (около 150 кг). За да отслабне, той реши да приложи една радикална идея – през цялата година да не яде нищо друго освен картофи. Работи ли? Изненадващо, но да! През 2016 г. Андрю, който яде по един картоф дневно, губи зашеметяващите 100 паунда (около 45 кг). Но какво вдъхновява австралиеца за толкова странен гастрономически експеримент?

На уебсайта си SpudFit.com Тейлър твърди, че повечето хора не приемат диетата му и че го възприемат като клоун, който просто прави нещо лудо и нездравословно, за да получи съмнителна мимолетна слава. Но, според него, това мнение е много далеч от истината.
Тейлър е бил каяк-маратонец, докато здравето му не се влошава. За да се отърве от наднорменото тегло, той се консултира с лекар за отслабването чрез картофена диета и изненадващо му дава зелена светлина. Трябва да се отбележи, че такава диета, като правило, предизвиква големи съмнения сред специалистите.

Аргументи за и против
Един от най-важните аргументи срещу картофената диета е че те не съдържат достатъчно протеини, а това води до факта, че по време на загуба на тегло човек неизбежно ще губи мускулна маса. Други експерти твърдят, че логиката на диетата на Тейлър е подвеждаща. Вие ще отслабнете с почти всяка диета, ако консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте. Ето защо някои хора намаляват теглото си, дори докато ядат по една пица дневно.

Те просто ядат по-малко. Но има специалисти, които одобряват диетата на Тейлър. Казват, че картофите са добра храна, защото са богати на въглехидрати, фибри, нискокалорични са, съдържат редица витамини и други полезни елементи.
Самият Тейлър настоява, че именно картофената диета го прави по-здрав.
„Здравето ми продължава да се подобрява. Имах висок холестерол, но сега е нисък, кръвното ми налягане е спаднало, както и нивото на кръвната захар.

Експертите смятат, че този ефект е по-скоро резултат от загубата на тегло, а не заради картофите. След като сваля доста килограми, Андрю продължава да споделя опита си в Интернет.
Тейлър категорично не съветва посетителите на сайта си да следват примера му сляпо. Той признава, че всяка диета е чисто индивидуална, така че такива експерименти са неприемливи без специален преглед и консултация с лекари.
Цяла година мъж яде само картофи и резултатът е поразителен (снимки)

Оптимална диета
Изглежда, че споровете за опасностите и ползите от различните диети няма да свършат никога. Въпреки това, учените през последните години все по-често стигат до заключението, че моно-диетите, включително и тези от картофи, въпреки че са ефективни по отношение на намаляването на теглото, не са безопасни за здравето. Диетата трябва да бъде балансирана. През последните осем години са проведени 41 изследвания на различни диети.

Най-оптималната и призната е средиземноморската диета, която включва диета, богата на риба, зехтин, ядки, зеленчуци и плодове. В нея се ограничава използването на мляко и червено месо. Не е типично за свръхбърза загуба на тегло, но резултатите от нея продължават по-дълго време.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Супер вкусна постна запеканка с картофиДнес сме решили да ви представим една страхотна идея за вечеря, която определено ще ви хареса, защот…Feb 27 2019skafeto.com


loading...