шоколад

Пълно изключване на червеното месо и задължително, ако искате да доживеете до 100 години, при това в добро здраве. Но пък ако ви се яде шоколад, не се чувствайте виновни, просто се уверете, че е черен. Това са сред основните правила в най-модерната диета за дълголетие, според Daily Mail. Авторите на тази научно обоснована диета също съветват да се храните в рамките на 11-12 часа през деня, а през останалото време – нищо друго освен вода.

Те препоръчват на хората със здравословни проблеми да гладуват 5 дни на всеки няколко месеца. Периодите на гладуване увеличават аутофагията, начинът на тялото да почиства увредените клетки и регенерира тъканите. Постите също така засилват метаболизма или иначе казано скоростта, с която тялото изгаря калории. Гладуването също така забавя имуносупресията – това е естественият спад на имунната функция, който идва с възрастта.

Американски изследователи от Университета на Южна Каролина са анализирали стотици диетични изследвания през последното десетилетие в търсене на тази диета, която увеличава шансовете за дълъг живот в добро здраве. Те казват, че ключова част от здравословното хранене са бобовите растения, пълнозърнестите храни, зеленчуците и многото ядки и зехтин. Понякога се допуска риба и малко пилешко месо. Обработените и червени меса са напълно забранени, а захарта и рафинираните зърнени храни като бял хляб, тестени изделия и зърнени храни са строго ограничени.
Спазването на тази диета забавя стареенето и намалява риска от свързани заболявания, включително диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания, твърдят авторите на изследването. Водещият изследовател д-р Уолтър Лонго, експерт в областта на стареенето и науките за живота, подчертава, че това не са диетични ограничения, насочени единствено към загуба на тегло. Те са насочени към забавяне на стареенето на клетките, намаляване на риска от заболявания и подобряване на здравето на възрастните хора. Проучването, което включва и експерта по стареенето професор Розалин Андерсън от Университета на Уисконсин, е публикувано в списание Cell.

Има достатъчно доказателства, че тези хранителни модели насърчават правилното функциониране на клетките в много случаи, предотвратяват затлъстяването, канцерогенните диагнози и захарния диабет.

След проучване на различни диети, експертите от Националната здравна служба (NHS) стигнаха до заключението, че идеалният вариант е да се консумират умерени или високи количества въглехидрати, които представляват около половината от дневния прием на калории. Диетата трябва да включва ниско (15%), но достатъчно съдържание на протеини, главно от растителни източници, съставляващи около една десета от дневната диета. Една трета от калориите трябва да идват от растителни мазнини. Допуска се малко количество захар и рафинирани зърнени храни.

Изследователите отбелязват, че диетата за дълголетие е подобна на средиземноморската диета, базирана на растителни храни и риба. Че работи е доказано от голям брой столетници в области като Сардиния, Италия; Окинава, Япония и Лома Линда, Калифорния. Към това учените сега добавят необходимостта от ограничаване на часовете на хранене и необходимостта от гладуване. Новите им препоръки трябва да бъдат тествани върху 500 доброволци.

Екипът на д-р Лонго предупреждава, че диетата може да не е за всеки. Необходимо е да се вземат предвид възрастта, здравето и генетиката на хората. Например тези над 65 години се нуждаят от повече протеин поради загуба на тегло. Съветът на учените е, че преди да започнат нова диета, хората трябва да се консултират с лекар и постепенно да правят промени и да ги поддържат постоянно, защото борбата със стареенето се води до края на живота.

Според Националната здравна служба на Великобритания диетичната рецепта за дълголетие е следната:

– Най-малко 5 порции различни плодове и зеленчуци на ден – пресни, замразени, сушени и консервирани.
– Включване в диетата на картофи, хляб, ориз, тестени изделия или други нишестени въглехидрати, но пълнозърнести.
– 30 грама фибри на ден. Това се равнява на: 5 порции плодове и зеленчуци, 2 пълнозърнести бисквитки, 2 дебели филийки пълнозърнест хляб, голям печен картоф с кожа.
– Млечни продукти или техни еквиваленти, като нискомаслени и нискозахарни соеви напитки.
– Бобови растения, яйца, месо и други протеини в ограничени количества, включително 2 порции риба всяка седмица, едната от които е мазна.
– Ненаситени мазнини и закуски в малки количества.
– 6-8 чаши вода на ден.
– Възрастните трябва да консумират по-малко от 6 грама, 20 грама наситени мазнини на ден за жените и 30 грама за мъжете.

Още от Здраве


loading...