глутен

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Глутенът се нарича мълчаливият убиец, защото може да причини голяма вреда на цялото тяло. Понякога човек дори не е наясно с последствията от неговото използване. Затова е по-добре да проверите дали сте чувствителни към присъствието на глутен в храната си. „За жената“ събра най-важните симптоми на непоносимост към глутен.

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт
Основните симптоми, свързани с работата на червата: гадене, подуване на корема, диария, коремна болка и дори запек. Често хората свързват тези симптоми с други заболявания. Понякога лекарите погрешно диагностицират синдрома на раздразнените черва. Изследванията потвърждават, че 10-15% от населението на света страда от това заболяване. Хората с непоносимост към глутен могат да имат същите симптоми и поради неправилна диагноза не получават подходящото лечение.Любо Нейков неузнаваем: Комикът свали ударно 15 кила с диетата на Марта ВачковаЛюбо Нейков е предприел крути мерки в отслабването си и вече бил минус 15 килограма. Този път комикъ…Jan 27 2019skafeto.com

2. Необяснима промяна на теглото
Глутеновата непоносимост може да доведе както до загуба на тегло, така и до увеличаване на теглото, без видима причина. Това се дължи на възпалителни процеси на клетъчно ниво и метаболитни нарушения. Внезапна промяна на теглото може да съпътства други неприятни заболявания. Трябва да се помни, че това може да се дължи на непоносимост към глутен, ако няма други симптоми на малабсорбция.

3. Хормонален дисбаланс
Съществува пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения, които могат да се проявят като нередовен менструален цикъл, внезапни колебания в теглото и нарушения на съня. Хормонални смущения, причинени от непоносимост към глутен, могат да се появят по време на пубертета, бременността и менопаузата при жените.

4. Проблеми с централната нервна система
Глутенът увеличава чревното възпаление и пропускливостта. В резултат на това може да има проблеми с концентрацията, депресията, безпокойството, безсънието и умората. Някои хора изпитват раздразнителност и усещането, че лесно губят мисълта си.
Според проучването, хората с непоносимост към глутен са по-склонни към мигрена. Причините за главоболие могат да бъдат различни. Лице, което е алергично към глутен, може да изпита главоболие 30-60 минути след хранене.

5. Проблеми с кожата и ноктите.
Кожната кератоза и херпетичният дерматит са две състояния на кожата, пряко свързани с непоносимост към глутен. Симптомите включват сърбеж и обриви, които могат да се появят на ръцете, тялото, лицето, задните части, лактите и линията на косата. Друг симптом е отслабените и крехки нокти.

6. Дефицит на вниманието или хиперактивност
Разстройство, което също може да бъде свързано с непоносимост към глутена, е разстройство с хиперактивност и дефицит на вниманието. То може да се прояви както при деца, така и при възрастни. Хората с това разстройство имат затруднения в концентрацията, страдат от хиперактивност и лошо управлявана импулсивност. Безглутенова диета ще помогне за намаляване на симптомите.

7. Лошо стоматологично състояние
В случай на алергия към глутен, абсорбцията на основните елементи и минерали в червата се влошава. Това се отнася и за калция. Резултатът може да бъде проблем със зъбите и устната кухина: свръхчувствителност на емайла, кариес и стоматит. Ако се грижите за зъбите си, но все пак забележите тези симптоми, причината може да бъде причинена от консумацията на глутен.

8. Желязо-дефицитна анемия
Много често мозъчно-съдовата болест се диагностицира поради желязо-дефицитна анемия. Неговите симптоми включват намален обем на кръвта, умора, задух, главоболие, бледност на кожата и дори артрит. Желязото се абсорбира слабо поради алергията към глутен се нарушава абсорбцията на желязо в червата.

9. Автоимунни заболявания
Много хора с автоимунни заболявания страдат от алергия към глутен. Целиакията е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените си чревни клетки, след като е била изложена на глутен. Проблемът се задълбочава от факта, че това заболяване увеличава риска от развитие на други автоимунни заболявания, като тиреоидит, чернодробно заболяване, болест на Крон, диабет, витилиго, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Как да победим глутеновата непоносимост?
1. Направете си тест. Лекарят ще направи кръвен тест и ще провери за наличие на антитела, които обикновено присъстват в кръвта на хора с тази непоносимост и ще може най-добре да прецени да имате този проблем.
2. Отстранете глутена от диетата. Изхвърляйте продукти, съдържащи пшеница, ръжено брашно, булгур, грис и др.
Винаги проверявайте състава на продуктите. Предпочитайте тези, които съдържат етикета „Без глутен“.
Забелязали ли сте някакви признаци от този списък? Споделете вашите наблюдения с нас.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Прозорец на храненето: Японската диета, която спечели Нобелова наградаЯпонската диета е разработена от група учени от Страната на изгряващото слънце, начело с нобеловия л…Nov 27 2018skafeto.com