Александър Шишонин

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Д-р Александър Шишонин, к.м.н., е рехабилитатор и невролог, който през 2006 г. основава в Москва Клиника за лечение на хипертония без лекарства. Той уверява, че хипертонията като такава не съществува, а причината е в изместване на шийните прешлени и притискане на кръвоносните съдове, които хранят главния мозък.

Вижте основните моменти от интервюто с д-р Александър Шишонин, както и базовите упражнения, с които да си помогнете при шийна остеохондроза.

– Д-р Шишонин, учените продължават да търсят причините за възникването на хипертонията, а вие твърдите, че такава болест не съществува. Защо?

– Аз имам 5 хиляди пациенти на година, всички са хипертоници. Идват хора от 50 до 90 години, когато вече няма накъде – с 30-годишен стаж на хипертоници. Гълтали са хапчета, а полза никаква, хипертонията си остава… Когато мозъкът не получава храна във вид на кислород, той се опитва да оцелее по други пътища: нарежда на сърцето да изпомпва по-силно кръвта, на капилярите – да се свиват, на бъбреците – да не изкарват водата. Оттук са високото кръвно, отоците, варикозната болест. Това е като примка на шията: стегнали сте я и живеете с нея. Организмът работи на износ, не се възстановява. Ние успяваме да се справим с хипертонията и да освободим човека от хапчетата. За целта болният трябва да се занимава със специални упражнения в продължение на месец до половин година.

Ако живеехме в естествените природни условия, в които трябва да съществува човекът, бихме “въртели” шията си много повече – бихме се озъртали, бихме се катерили по дърветата. Но ние почти не се движим и не въртим шията си. Затова шийният отдел с възрастта се износва – нарушава се микроциркулацията на кръвта в мускулите, връзките, сухожилията. Тъй като кръвоснабдяването на костите (прешлени и хрущяли) зависи от кръвоснабдяването на мускулния корсет, то и там се нарушава кръвотокът. Така започва остеохондрозата.

Александър Шишонин
Д-р Александър Шишонин

– Защо свързвате развитието на хипертонията именно с шийната остеохондроза?

– Не я свързвам аз, а природата. В шийния отдел на гръбначния стълб през шест прешлена преминават два големи кръвоносни съда – дясна и лява гръбначни артерии. Те влизат в черепа, където се сливат в една основна мозъчна артерия. И от тази цистерна се храни зона в мозъчния ствол, където се намира цялата автоматика на организма и центърът за контрол на сърдечно-съдовата дейност.

Именно там се решава какво ще е кръвното налягане, честотата на пулса, а това зависи от количеството кислород, пренасяно с кръвта. Когато човек развие шийна остеохондроза, шийните прешлени се изместват и притискат гръбначните артерии.

Има три стадия на усложнения. Първата степен е когато в шийния отдел се развиват протрузии или т.нар.предхернии до три милиметра. Повече от 3 милиметра това вече са хернии, пристъпообразно се развива хипертония: прешленът ту притиска артерията, ту я отпуска. Третата степен е, когато шийният прешлен се е изместил, притиснал е артерията и не я отпуска. Хипертонията вече е налице, тъй като в мозъка не постъпва кислород и той дава команда на сърцето да изтласква по-силно кръв. Но щом кръвотокът се възстанови, тогава хипертонията, колкото и продължителна да е била тя, изчезва. И това се случва в 95% от случаите.

Причината за високото кръвно налягане при останалите 5% са тумори на надбъбречните жлези, на щитовидната жлеза, заболявания на бъбреците, които се откриват при стандартно изследване. С изключение на тези 5%, официалната медицина поставя на всички останали диагнозата “есенциална хипертония”, т.е., хипертония с неясен генезис. И се назначават силни препарати, понижаващи кръвното налягане. Овладява се следствието, но не и причината.

– Всичко това изглежда много логично – не хапчета, а гимнастика за шията и човек оздравява. Защо тогава назначават хапчета?

– Защото не знаят тези наистина банални неща. Слава Богу, в повечето случаи помага моята гимнастика за шията (има я достъпна в интернет). Тежките случаи възстановяваме в клиниката. След което предписваме минимум три пъти седмично гимнастика за шията, повече ходене – минимум 2-3 часа на ден или седем километра. Плюс упражнения и за раменния пояс, защото в днешно време не се катерим по дърветата…

– А възглавницата? Има ли някакво значение?

– Ако шията е здрава, ще спите спокойно и на възглавница, и без възглавница. Ако е болна – никаква възглавница няма да ви помогне. Но препоръчвам твърда възглавница. И още: ние работим с кръвоносните съдове, след ходенето и пресите за раменния пояс, когато тялото се е разгряло, назначаваме ежедневно по една минута студен душ. Къпете се с топла вода и накрая, само за една минута – студена вода. Това го изпълняват дори 90-годишните ми пациенти

– Ходене, преси, обливания. А относно храненето какво ще посъветвате?

– Когато шийните кръвоносни съдове са притиснати и на мозъка не му достига кислород, той започва да променя баланса на хормоните в черния дроб и в задстомашната жлеза, за да повиши захарта в кръвта. За да насити кръвта със захар, да може тя да е по-високоенергийна, мозъкът отнякъде трябва да вземе енергия. Ето така възниква диабетът 2 тип. Почти всички със стегната, притисната шия започват да изпитват неудържимо влечение към сладкото.

Когато освободим притиснатите шийни артерии, намалява и влечението към сладкото. Това се забелязва при много пациенти – започнат ли да правят гимнастика, намаляват сладкото. Тогава ние забраняваме въглехидратите – захар, плодове, в тях също има много захар, а човек може да получи витамини и от зеленчуците. Забраняваме картофите, макароните, кашите, хляба. Предлагаме диета, при която човек получава енергия не от захарта, добавяме повече мазнина – зехтин, мазна риба, месо с тлъстинка, сланина, краве масло, млечни продукти, сирене. Нисковъглехидратната диета е много ефективна, но най-важното при нашите пациенти е наред с хипертонията, да излекуваме и диабета 2 тип.

– Нали е общоприето, че с възрастта трябва да се намаляват мазнините, а не да задръстват кръвоносните съдове с холестерол и оттам с плаки…

– Аз препоръчвам друг принцип – мазната храна като лекарство против атеросклероза. Затова изцяло се променя диетата, преминава се на по-мазна храна. Ако човек пие статини, ние също ги отхвърляме. Статините са много токсични, а последни изследвания откриха, че нивото на холестерол в кръвта и размерът на атеросклеротичните плаки – това са два взаимонезависими фактора.

Да понижите нивото на холестерола и да чакате от това плаките да престанат да нарастват, е неразумно. А статините тровят черния дроб до такава степен, че често водят до лекарствена цироза. Затова ги отменяме, като по този начин премахваме токсичното натоварване поне за периода на лечение на хипертонията. По принцип, пациентите повече не се връщат към тези лекарства. Когато човек се движи много, когато върти често и много шията си, когато прави гимнастика и преси на раменния пояс, когато се храни правилно, така или иначе холестеролът ще се нормализира…

– Има ли случаи, когато проблемът си остава? Каква роля играят психосоматиката и стресът?

– Да, има, шията е излекувана, а човекът все едно се усеща като болен, защото в главата му е заседнала програма, че е болен. В случая голямо отражение дава хроничното натрупване на стрес

В такива случаи е необходимо да усвоите едно дихателно упражнение – да седнете и по 10 минути на ден да дишате. Но в същото време трябва да мислите само за това как въздухът влиза в белите ви дробове, как ги изпълва и как излиза от тях. Физически си представяйте и мислете само за това как белите дробове дишат. Може леко да затворите очи. Ние често прилагаме тази техника, най-добре преди сън, когато човек е уморен, защото тогава той просто за нищо друго не мисли и по-лесно ще заспи.

– Някои специалисти критикуват вашата гимнастика, твърдейки, че тя по-скоро е вредна, отколкото полезна. С какво може да навреди?

– Там няма опасни упражнения, но не трябва веднага да се нахвърляте да изпълнявате всичко. Няма смисъл от фанатизъм, първо изучете техниката, повтаряйки упражненията без усилия, а след това ще ги усвоите. Онези, които не са усвоили техниката, не са отработили навика, а се изхвърлят да изпълняват веднага всички упражнения, може да пренапрегнат шията си. И в крайна сметка възниква проблем: или болка, или скачане на кръвното налягане.

– А какво не трябва да правят хипертониците?

– Аз забранявам на пациентите да бягат. Бягането е ударно-компресионно натоварване на шията, това е опасно. Шията се стяга и притиска още по-силно и става по-зле – нарушава се кръвотокът, кислородът изгаря, а по време на бягането хипертоникът може да получи исхемичен инсулт.

ЗАБЕЛЕЖКА: СТАТИЯТА НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА САМОЛЕЧЕНИЕ! НЕ ПРЕДПРИЕМАЙТЕ НИЩО, ПРЕДИ ДА СЕ ПОСЪВЕТВАТЕ С ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР!

Д-р Александър Шишонин показва страхотни упражнения за лечение на хипертония без лекарства (СНИМКИ и ВИДЕО)Според наскорошно изследване около 35% от болните от хипертония знаят за проблемите си и се лекуват.…Aug 13 2019skafeto.com

6-те златни японски правила за здравето, които завладяха светаЗлатни правила на здравето на японският инженер и учител по айкидо Кацудзо Ниши придоби широка попул…Aug 15 2019skafeto.com