морската вода

Когато превали настъпва понижаване на качеството на морската вода, което не е за пренебрегване, съобщава агенция Блиц. Влошаването на показателите се случва, защото в деретата, дори и да няма нерегламентирани включвания, се вдига нивото на утайките. Това каза д-р Веселина Божилова, началник отдел „Държавен здравен контрол” в РЗИ-Варна.

Според методиката за анализ, проби след дъжд не се взимат, понеже резултатите биха били компрометирани. Затова съветът на здравните власти е да избягваме плажа след проливен дъжд. Неочаквано добри резултати за качеството на морската вода в началото на юли отчитат от здравната инспекция във Варна. Остава обаче категоризацията на зоните за къпане и оценката, направена върху четиригодишния период, според която качеството на водата на Офицерския плаж е оценено като лошо и къпането не е разрешено, уточни д-р Божилова.

На концесионерите и наемателите на плажовете е предписано да поставят табели „къпането забранено”, но въпреки това плажът може да се ползва. „Наистина има противоречие”, призна д-р Божилова, но „така е направена нормативната база и се съобразяваме, както можем”.
Лятно настроение: Яки плажни вицовеС настъпването на лятото идва и ведрото настроение, а покрай него се носят и огромни количества смях…Jun 25 2019skafeto.com

Следващата година предстои нова категоризация, но лошото според д-р Божилова е, че Офицерският плаж попада в петгодишен период с лошо качество и все още не се знае как ще се тълкува тази забрана и как би могла да отпадне. „Хората се къпят на собствена отговорност и това, което можем да им кажем, че не е препоръчително, но поне не е опасно за здравето им.”
Български плаж сред най-красивите в ЕвропаБългарските плажове по Чepнo мoрe са били признавани много пъти през годините c ĸpacивитe cи даденос…Jul 12 2019skafeto.com


loading...