суперхраните сезонни плодове

През преминаването към зимния сезон често чувстваме умора. Липсата на сили ни кара да желаем по-добро здраве и жизненост, но студът и липсата на много сезонни плодове и зеленчуци си казва думата, пише 24zdrave.bg. Какви храни да приемаме за здраве, щастие и любов ни съветва ендокринологът и специалистът по хранене д-р Райна Стоянова.

Кои храни да включим в менюто си в края на зимата, за да сме здрави и силни?
През преходния период сме подложени на сериозно изпитание – за защитните сили на организма, поради промяната във времето, влажността, атмосферното налягане, появата на алергени и т.н. Добре е да се храним със наличните сезонни храни. Пийте повече течности. Не се борете с умората чрез прием на стимуланти като кофеина и шоколада, а по-скоро си осигурете адекватна почивка и повече време сред природата. Избягвайте пакетираните храни, тези, които съдържат захар, сол, глутамат, изкуствени подсладители, трансмазнини. Вещества, които допълнително ще интоксикират организма ви и ще допринесат още повече за дискомфорта ви.

Вредно ли е спазването на диети и особено в този период?
Спазването на диети по принцип не е препоръчително. По-скоро се придържайте към здравословните принципи на живот, а именно по-натурално и естествено сезонно хранене.

Коя е вашата суперхрана и коя стандартна може да заменим със супер храна?
Моята суперхрана е ябълката, макар и да не е включена в списъка на суперхраните, поради вероятно твърде обикновеното си звучене. За почти всички суперхрани може да се намери български еквивалент, шипката например е достойна заместничка на годжи бери.

Д-р Райна Стоянова: Има български еквиваленти на суперхраните

Смята се, че водораслите са алергени. Как да разберем дали сме алергични към тях и с какво са полезни за организма ни?
Да, водораслите биха могли да предизвикат алергия. Тестуването за алергии към водораслите, както и към други храни, е стандартно в лабораторни условия. Ползите от тях идват от факта, че това са фотосинтезиращи организми и като такива са богати на хлорофил.

Хлофорилът пък от своя страна допринася за покачването на желязото в организма ни. Освен това водораслите съдържат почти всички незаменими аминокиселини, което ги прави важен протеинов източник, особено при вегански начин на хранене.

Както и при другите функционални храни и със сладководното водорасло сипрулина не бива да се прекалява. В някои литературни източници се коментира дори, че именно в паузите между приемите на тези храни, се проявява тяхното действие. Що се отнася до отслабването, няма научни данни, които да показват, че само с приемът на спирулна се отслабва и то е практически невъзможно.
6-те златни японски правила за здравето, които завладяха светаЗлатни правила на здравето на японският инженер и учител по айкидо Кацудзо Ниши придоби широка попул…Aug 15 2019skafeto.com

 


loading...