Как да се предпазим от грипа

Как да се предпазим от грипа разкриват инфекционистите, които дадоха следния коментар за сегашното състояние на здравето на българите.

Грипът вече настъпва и епидемията е обхванала 2/3 от страната. Стотици нашенци вече са на легло и посрещат края на месец януари с кашлица, болки в мускулите и висока температура. Симптомите на инфлуенцата, от който и да е тип, са идентични. Заразата се предава изключително лесно, а инкубационният период е сравнително кратък. Освен, че се прихваща по въздушно-капков път, вирусът вирее чудесно и върху повърхности.

Грипът поваля рязко, изведнъж и само в рамките на няколко часа от първото неразположение човек вече не може да стане от леглото. Следват болки в мускулите, а дори и в костите, главоболие, висока температура, придружена и от повръщане, кашлица и хрема. Усложненията настъпват при недобро лекуване, както и при деца и хора с хронични заболявания и най-често водят до бронхит и пневмония.

Как да се предпазим от грипа?

Въпреки всенародното схващане, че денонощното дъвчене на чесън, лук и мазането с камфор, са отлични лечители, всъщност те не пазят от прихващането на заразата. Срещу нея действат основно изолацията от обществени места, а при наложително смесване с маси хора в магазини, аптеки и градски транспорт, е необходимо поставянето на маска и ръкавици, с които да се избягва пипането на лицето.

Маските се продават навсякъде и струват стотинки, но максималното време за действието им срещу бацилите е едва 15-20 минути. При намокрянето от изпаренията тя не предпазва.

Инфекционистите напомнят и че честото миене на ръцете със сапун и ползването на дезинфектант са задължителни в условията на грипна епидемия, а за препоръчване – и преди настъпването й. Важно е при разболяване да се направи консултация с лекар, защото инфлуенцата често води до усложнения и се налага прием на антибиотици.
Главният здравен инспектор разкри кога идва нова грипна вълна„Случаите на грип у нас засега са единични, но се увеличават в Европа. Тази година разпространението…Dec 27 2019skafeto.com

loading...