https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Американски учени от университета в Илинойс откриха, че кофеинът може да компенсира негативните последици вследствие неправилно хранене. Той може да забави отлагането на липиди и да намали нивото на триглицериди в организма, установи изследване, публикувано на сайта MedicalXpress, цитирано от БГНЕС.

Според проучването, плъховете, на които в продължение на 4 седмици е даван кофеин от чай мате, са наддали с 16% по-малко и са били с 22% по-малко мазнини в сравнение с онези, които не са получавали кофеин. И на двете групи опитни животни разкладката е съдържала 40% мазнини, 45% въглехидрати и 15% протеини.

Количеството на използвания кофеин е бил колкото в 4 чаши кафе за човек. Мате е напитка, който се приготвя от изсушени нарязани листа и млади издънки от дървото мате и се отличава с високо съдържание на кофеин.

На учените им предстои да разберат как мате и кофеинът могат да помогнат на хората с наднормено тегло, затлъстяване и нарушена обмяна на веществата.

Вижте още:
Защо топлото какао е супер напитка през зимния сезон?Топлото какао се оказва супер напитка през зимния сезон. То е богато на протеини, магнезий, калий, ж…Nov 15 2020skafeto.com