Броят на имунните клетки, които помагат на организма да се защитава от коронавируса, намалява бавно и те остават дълго време в тялото на човека, преболедувал инфекцията. Това твърди група учени в своя научна разработка за имунитета срещу коронавируса и колко дълго той трае, съобщава RT.

Изследването, обхванало 185 пациенти с коронавирус, е показало, че 8 месеца след прекарването на заразата повечето от тях са имали достатъчно имунни клетки, за да продължават да са защитени от вируса.

Предполага се и че при определен тип коронавирус имунните клетки на хората, които са го преболедували, могат да издържат до 17 години след оздравяването.

„Тази памет може да спомогне за това в продължение на дълги години мнозинството от хората да не се заразяват тежко, така че да не е необходима хоспитализация“, посочва един от ръководителите на изследването – вирусологът Шейн Кроти от Калифорнийския институт по имунология.

Научната разработка следва пътеката, белязана от редица скорошни изследвания за „паметта“ на клетките, които са прихванали и преборили коронавируса. Така например имунолози от Университета във Вашингтон обявиха, че този вид клетки остават в тялото най-малко 3 месеца след болестта. Друго изследване сочи, че оздравелите от COVID-19 са изградили силни имунни клетки дори в случаите, когато не е било възможно да се открият антитела.

През последните месеци се появи и тезата, че поради намаляването на броя на антителата имунитетът срещу коронавируса може да изчезва след едва няколко месеца. Поддръжниците на това мнение обаче напомнят и че антителата далеч не са единственият елемент на имунната система. Освен тях съществува и явление, наречено „стерилизиращ имунитет“, което се проявява, когато самите клетки запазват паметта за вируса и това позволява по-ефикасно да се избягват болести, отколкото при наличието на антитела.

Вижте още:
Откриха продукт, който убива Covid-19 на 97%Коронавирусът продължава жътвата си в цял свят. Жертвите и заразените с вируса се множат с всеки изм…Nov 16 2020skafeto.com

Covid-19 се е разпространявал в Италия още през септември 2019Новият коронавирус се е разпространявал в Италия още през септември 2019 година – много по-рано, отк…Nov 16 2020skafeto.com

loading...