Снимка: В периода 1991-1994г. ген.-майор проф. Никола Александров бе началник на Военномедицинска академия – София и директор на Правителствена болница

Ген.-майор проф. Никола Александров е роден през 1943г. Завършва медицина в Медицински университет – София и след това последователно защитава специалности по вътрешни болести, фармакология, военна и клинична токсикология. В периода 1991-1994г. е началник на Военномедицинска академия – София и директор на Правителствена болница. Дълги години е главен специалист по токсикология на България, национален консултант, съветник на Министъра на здравеопазването и на Българския парламент. Създава едни от първите пробиотици с Лактобацилус булгарикус в света.

– България е известна по света с киселото си мляко и съдържащата в себе си бактерия Лактобацилус булгарикус. Вие сте най-подходящият човек, който може ни да разкаже повече за нея. Каква е нейната история и наистина ли България се е славила преди като страна с най-много столетници в света?

– Преди повече от сто години, носителят на Нобелова награда Иля Мечников в книгата си „Удължаване на живота“ пише, че дълголеието на българските селяни се дължи на употребата на млечнокисели продукти със специфичната българска бактерия. По това време в България има 4 на 1000 столетника, което е много. През 1905г. българският учен Стамен Григоров открива тази специфична българска бактерия, наречена Лактобацилус булгарикус. Това е единствената бактерия, наречена на географска територия. Тя се развива само на територията на българските земи и попаднала в други части на света, мутира и умира. Преди 35 години, получих задание от българското правителство да разработя храна за астронавти от Международната космическа програма „Интеркосмос”. Мислих много и реших, че трябва да използвам хилядолетния опит и традиции на българския народ в млечнокиселата ферментация. Така създадох едни от първите пробиотици в света.

Една от най-популярните билки в България крие неподозирана целебна силаПолският хвощ е многогодишно тревисто растение, което е широкоразпространено в България. Екстрактът…Mar 11 2020skafeto.com

– За какво се е консумирала тази „космическа храна“ и от кого?

– През юли 1988г. по време на полета си в космоса, вторият български космонавт Александър Александров извършва изпитание на тези български храни за космонавти. Създадените от мен пробиотици с Лактобацилус булгарикус са използвани и от българската армия по време на мисиите в Камбоджа, Косово, Ирак и Афганистан. Нашите научни експедиции в Антарктика и Хималаите също са ги употребявали. Използвани са и като специална храна при пилоти от военновъздушните сили и моряци от подводния флот на България, както и след ядрената авария в Чернобил, Украйна.

– Тоест те са клинично тествани и е доказано, че са ефикасни?

– Разбира се. За целия период от 35 години са клинично и експериментално изпитвани и изследвани при над 4 000 пациенти във водещи медицински лечебни заведения в България: Военномедицинска академия – София, Медицински университети във Варна, София и Плевен, Българска академия на науките и др. В чужбина са изпитани във Военномедицинските академии в Чехия, Полша и Хърватска, Вюрцбургския медицински университет и Германски спортен университет в Кьолн. Ефектите на продуктите са обект на съвместни медикобиологични проучвания с Мейджи Милк Продъктс Токио. Резултатите са публикувани в над 80 научни труда.

– Как решихте да създадете собствена компания, която да произвежда тези пробиотици и каква е Вашата философия?

– През 2000г. заедно с д-р Даниела Петрова създадохме семейната фирма Дафлорн, чиято дейност е производство и иновации в областта на пробиотиците. Използвайки семейна легенда, че старинни златни монети, намерени около древни тракийски селища на повече от 2500 години, могат да заквасват йогурт, през 2011г. успяхме да изолираме за първи път в света 8 оригинални пробиотични щама от чиста изворна вода от планина в България. Регистрирахме паспорт на щамовете в Чешка банка за микроорганизми. С тези щамове създадохме нова генерация пробиотици, за които през 2015г. получихме патент в САЩ. Нашите пробиотици с Лактобацилус булгарикус от воден произход, съгласно този патент, са много по-ефективни и по-полезни, както от българския йогурт, така и в сравнение с други пробиотични щамове. Този патент е единственият в областта на биотехнологиите в Югоизточна Европа.

Ген. Мутафчийски е категоричен: Не ползвайте син спирт, предписанията са ясниДесетки сигнали за опасни дезинфектанти, с които собственици на заведения и магазини почистват срещу…May 21 2020skafeto.com

– Какви са международните отзиви за пробиотиците, създадени от Вашата компания?

– Изследванията са докладвани на множество международни и научни конгреси в Гърция и Индия. Публикувани са в престижни научни списания в България и света. На научна конференция през 2014г. в Солун бяха публикувани първите резултати при използване на пробиотиците на от воден произход като хранителна терапия при раково болни пациенти. След публикуването на патента в САЩ с нас се свърза проф. Палок Айк. Той е декан на Биологичния факултет на Националния институт по научно образование и изследвания към Агенцията за атомна енергетика на Индия. Оказа се, че проф. Айк и екипът му могат да извършат високотехнологични експериментални проучвания на щам Лактобацилус булгарикус от воден произход. И така започнахме съвместна работа с индийския професор като правим общи изследвания на нашите пробиотици.

– Какво показват тези ваши общи изследвания?

– Резултатите категорично показват антираковия ефект на този щам на Лактобацилус булгарикус от воден произход, който открихме. Тези резултати са изнесени от проф. Айк на лекция в Медицински университет – София. Тези изследвания за антираков ефект продължават и в момента във водещи медицински университети в България и Гърция.

– Всичко, което споделяте сега, звучи невероятно. Защо повечето българи до сега не сме знаели за тези продукти и техния ефект?

– Досега нашето производство беше насочено повече за износ и може би грешката е наша. От друга страна, фирмата, която разпространяваше нашите продукти в България, не ги популяризираше достатъчно. От 15-и юни тази година ние започваме да разпространяваме сами продуктите си и ще се постараем да разширим българския пазар и да положим усилия продуктите ни да станат по-разпознаваеми сред българите.

Китай: COVID-19 може би води до трайни уврежданияБолни от новия коронавирус, които са успели да се излекуват от болестта, китайски учени са открили н…Mar 21 2020skafeto.com

– За кои държави изнасяте продуктите си и къде могат да бъдат закупени у нас?

– Изнасяме за Словакия, Чехия, Унария, Гърция, Кипър, Германия, Великобритания, Южна Корея. В момента разширяваме пазара с държавите от Близкия Изток като сме започнали с Бахрейн и Саудитска Арабия. В България, както обикновено, нещата са по-сложни. Нашата компания се казва Дафлорн ООД, а сайтът ни е www.daflorn.bg. Свидетели сме на доста фрапантни и нагли опити да се регистрират фирми и сайтове с имена, сходни на нашите и продават продукти, уж произведени от нас, но всъщност нямаме нищо общо. ДАФЛОРН МЛМ ЕООД е именно такава компания, която предлага продукти под марката ПроЛакт, имитиращи нашите, а в сайтовете си дори слагат снимки на наши патенти. Предполагам, че в бъдеще ще се появят още подобни примери, но ние ще сигнализираме компетентните органи, когато засечем некоректен търговец. Единствено се надявам клиентите да не се подвеждат и да правят поръчки единствено от нашия официален сайт или фирмения ни магазин, намиращ се на бул. Христо Ботев 23.

– Какво бъдещо развитие виждате на Вашите пробиотици?

– Нашата концепция е, че пазар на такъв тип пробиотични продукти не може да се развива без наука. В този аспект, ние продължаваме проектите си за научни изследвания и клинични изпитания на нашите щамове от воден произход в Индия и в български медицински университети. Ние сме получили окуражаващи научни резултати по отношение на лечение на вирусни заболявания като грип, хепатит, включително и непознати досега новоразпространяващи се вируси.

Учени: Коронавирусът оцелява и при температури от 60°CКоронавирусът може да оцелее дълго време при високи температури, сочат новите данни от експеримент н…Apr 15 2020skafeto.com

loading...