имунитет

Когато чуем за дете, което често се разболява, в повечето случаи винаги казваме, че има „слаб имунитет“ и тялото му не може да се справи с бактериите, микробите и вирусите, които са навсякъде около нас. Какво обаче всъщност представлява имунитетът и защо вроденият имунитет е толкова важен за тялото ни?

Имунитетът е устойчивостта на организма спрямо различни не само биологични (бактерии, паразити, вируси), но също така физични и химични фактори. Представлява сложна система от защитни и приспособителни реакции, които са се развивали и усъвършенствали в хода на еволюцията.Руско светило в кардиологията назова най-ефективния начин за защита от инфаркт и сърдечни болести!Руският учен, академик и доктор по медицина Юрий Беленков назова кой е най-ефективният начин за защи…Oct 5 2018skafeto.com

Има два вида имунитет. В единия случай говорим за вроден имунитет – този, който детето придобива още в утробата на майката и придобит имунитет – този, който успява да си изгради чрез досег с различни видове микроорганизми след раждането си.

Вроденият имунитет се нарича още естествен и е неспецифична и бърза реакция на организма. След като навлязат чужди агенти в организма, той се активира от само себе си. Механизмите за действие, чрез които вроденият имунитет действа са много и различни. Днес ще ви запознаем с някои от тях:

Кожата и плътните междуклетъчни връзки са един такъв механизъм – бариери, които например предпазват мозъка от инфекции.

Например в стомаха се поддържа изключително висока киселинност, която има бактерицидно и вирусоцидно действие. Малко микроорганизми са киселинноустойчиви.

Повишаването на температурата също е такъв вид механизъм, защото силно влошава условията за развитие на патогенните микроорганизми. В някои случаи води и до спиране на размножаването им.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар.Руското светило в онкологията Дмитрий Олкин разкри истината за връзката между захарта и ракаРаковите заболявания са несъмнено най-големият бич за съвременното човечество. За съжаление, универс…Nov 6 2017skafeto.com

loading...