Проучване, публикувано през януари тази година, установи, че една четвърт от хората не успяват да възвърнат обонянието си два месеца след заразяване с COVID-19. 95% успяват отново да усетят аромати чак шест месеца по-късно. За момента медицината не успява да даде еднозначно обяснение за това явление или да предложи бърз и ефективен лек за възвръщането на обонянието.

Въпреки това лекари от университета в Дрезден, Германия, предлагат алтернативи, които обикновено се прилагат в лечението на други инфекции по дихателните пътища, водещи до загуба на обоняние.

Една от тях е т.нар. „трениране на обонянието“, което всеки може да провежда лесно у дома.

За тази цел трябва да си набавим няколко шишенца с етерични масла с добре познати за нас аромати, като е добре да имаме и снимки на съответните растения, от които са извлечени те.

Как да възстановим обонянието си след Ковид?

Препоръката на лекарите е всеки ден поне по два пъти да доближаваме всяко от шишенцата до носа си и да се опитваме да усетим аромата, докато в същото време гледаме изображението на растението.

Тази практика се ползва в лечението на синусни инфекции и все още няма научни данни, които да потвърдят или отрекат ефектите ѝ върху преболедувалите COVID-19, пише The New York Times.

Как да възстановим обонянието си след Ковид?
Снимка: Ion Ceban @ionelceban from Pexels

Нейната цел е не само да стимулира рецепторите в носа, но и да активира невроните, по които сигналът достига и се интерпретира в мозъка.

Вижте още:
С тези 3 етерични масла ще спим като къпаниЕтеричните масла притежават изключително приятен аромат. Неслучайно те се използват за различни цели…Oct 12 2019skafeto.com


loading...