Снимка: Marcus Aurelius from Pexels

На всички ни се е случвало да се събудим недоспали – дали защото по една или друга причина не сме могли да заспим, или просто защото сме си легнали прекалено късно. Но ако това се е превърнало в наш начин на живот, значи е време за промяна. Как да компенсираме недоспиването?

Хроничното недоспиване е сериозен проблем, който скъсява живота ни, защото води до възпаления в организма, наднормено тегло, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и други неприятни последствия. Те са в резултат на недостатъчен или прекалено дълъг сън, будуване през нощта, хъркане и различни форми на безсъние.

Те анализират данни за 380 055 възрастни във Великобритания, които в продължение на 11 години следят нивото си на физическа активност и пет аспекта на съня. Разделени са в три групи спрямо навиците си за сън – здравословни, по средата и по-скоро вредни.

Ето как да компенсираме недоспиването според учените
Снимка: mentatdgt from Pexels

Физическата активност пък е категоризирана спрямо препоръките на СЗО. Тези в горната граница правят по 300 минути умерена физическа активност (бързо ходене, каране на колело) седмично или 150 минути интензивна (тичане, плуване, тенис, футбол), или комбинация от двете. Тези в долната граница са с наполовина по-малко движение седмично, което обаче отново е в нормата.

На края на експеримента се установява, че хората с нездравословни навици на сън имат 23% по-висок риск от преждевременна смърт, 39% по-висок риск от смърт от сърдечни заболявания и 13% по-висок риск от смърт от рак. Същите тези хора не покриват и препоръките на СЗО за минимална физическа активност.

От друга страна тези, които са имали лош сън, но са правили достатъчно физическа активност, за да изпълнят насоките на СЗО, са с по-малък риск от фатален край заради рак и сърдечно-съдови заболявания. При онкологичните заболявания ефектът е най-осезаем – рискът намалява с цели 45%, ако се движим, колкото е необходимо.

Важно е да се отбележи, че дори по-ниският праг препоръчителна физическа активност успява да неутрализира до известна степен рисковете от проблемите със съня. Разбира се, ефектът е по-осезаем при 300 минути умерена или 150 минути интензивна физическа активност седмично.

Въпросното изследване не дава конкретен отговор на какво се дължи тази зависимост, но други преди това го правят. Установено е, че достатъчното движение не само спомага за намаляване на мазнините и горене на калориите, но и се бори с възпаленията и поддържа сърцето здраво – точно обратното на това, което прави недоспиването, предава The Conversation.

Разбира се, добре е физическата активност да бъде комбинирана със здравословен сън, за да сме сигурни, че даваме най-доброто на тялото си. Но ако все си лягаме късно или нещо пречи на съня ни, задължително трябва да компенсираме с движение.

Вижте още:
7 причини да преместим ежедневната си тренировка сутринтаОкончателното събуждане в ранните утринни часове обикновено съдържа няколко ритуала, които по-голяма…Jul 6 2020skafeto.com


loading...