как да разпознаем коронавируса при малките

Дехидратацията и отказът от хранене са едни от характерните симптоми за заболяването COVID-19 при най-малките деца, каза д-р Радка Масларска пред бТВ, началник на отделението по неонатология в „Токуда“.

Четвъртата вълна на COVID-19 се отразява повече на малките деца и бебетаjd. Една от причините е мутацията на вируса и това, че даваме възможност той да става все по-активен и да засяга все по-малка възрастова група.

Новородените и малките деца нямат съвършен имунитет и разчитат на имунитета, предаден от майката, те не могат да бъдат ваксинирани и трябва да се замислим как можем да ги предпазим. Това обясни д-р Радка Масларска.

„Дехидратацията, невиреенето, отказът от хранене са едни от характерните симптоми за заболяването при най-малките бебета. Всички, които са преминали през COVID-19, дълго време след това не виреят, това показват и световните проучвания. Новороденото бебе много рядко може да вдигне температура, само когато има усложнения“, коментира още д-р Масларска.

Тя обаче увери, че към момента „Токуда“ все още има свободни легла за наймалките пациенти, но ако вирусът се разрази толкова бързо и обхване по-голяма част от тях, ще трябва да се разкрият нови легла.


loading...