яйцата

Яйцата, под всякаква форма – варени, бъркани, на омлет или на очи, са една от най-често срещаните храни в почти всички хранителни режими и диети. Освен това те са и основна съставка при готвене, която определено можем да наречем незаменима, защото се явяват спойката на много важни реакции при печене.

Неоспорим факт е, че и белтъка, и жълтъка на яйцето съдържат много хранителни вещества – протеини, минерали, витамини, като в жълтъка се съдържат и холестерол, мастноразтворими витамини и есенциални мастни киселини. Разбира се, най-често срещаните и консумирани яйца са кокошите, а гурме изборът включва яйца от пъдпъдъци, патица и гъска.Ефективни начини, чрез които да избегнем разширените вениРазширените вени са доста сериозен проблем, който никой от нас не би трябвало да омаловажава. Дори и…May 1 2019skafeto.com

Яйцата са много добър източник на протеин. В белтъците им можем да открием и голямо количество от необходимия за организма ни витамин В2, а за сметка на това в тях няма почти никакви мазнини. Белтъкът е богат източник на селен, витамин D, B6, B12 и минерали като цинк, желязо и мед. Яйчните жълтъци, за разлика от белтъците, съдържат повече калории и мазнини.

Дълго време яйцата са се считали за вредна храна, защото са източник на холестерол. Важно е да знаем обаче, че холестеролът, който се намира в храната, има много по-малко ефект върху нашия холестерол в кръвта, отколкото количеството наситени мазнини, които поемаме.

Ако лекарят ни ни посъветва да променим диетата си в опит да намалим нивото на холестерола в кръвта, най-добре е да спазваме ежедневния препоръчителен прием на наситени мазнини, който е 20g за жена с нормален ръст и 30g за мъж с нормален ръст, вместо да изберем мононенаситени мазнини, открити в рапичното олио например.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар.От хълцане до отслабване: 7 големи ползи от ябълковия оцетВ последните години у нас се наблюдава повишен интерес към екологичните продукти, а все повече хора …May 1 2019skafeto.com


loading...