Коронавирусът в семейството

Коронавирусът категорично най-лесно се предава в семейството. Това заяви за Нова тв д-р Марин Пенков, началник Образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. „Някои пациенти имат сериозни поражения по белите дробове, други – значително по-малки. Все пак не можем да кажем какво точно ще се случи с тези хора след 6 месеца или година“, уточни специалистът.

„Конкретно върху белия дроб виждаме различна степен на фиброза. Белодробната тъкан, с която човек диша, става нефункционална. Не сме наясно доколко тя ще се възстанови във времето. Ще остане ли така доживот? SARS и МERS водеха до поразяване на белите дробове до гроб“, каза още той.

По думи на медика са имали всякакви пациенти, болни от К-19. Единствено деца сме нямали досега, уточни той. „Според мен в България нямаме никакви мерки и това зависи от хората, които живеят тук, понеже не ги спазват и не вярват. Ако човек се разходи в града в петък или събота вечер, ще види, че баровете и градинките са пълни, не се спазва дистанция, не се носят маски… За тази половин година ясно се разбраха елементарните действия – маски, социална дистанция, миене на ръце. Те могат да потушат пандемията“, заяви д-р Пенков.

Вижте още:
СЗО: След година може да има имунизация срещу COVID-19Световната здравна организация (СЗО) очаква мащабните доставки на коронавирусната ваксина по целия с…Sep 5 2020skafeto.com

K-19: Общо 16 954 са потвърдените случаи у нас от началото на епидемията179 са новите случаи на коронавирус у нас. Това показват данните от единия електронен регистър. Напр…Sep 5 2020skafeto.com

loading...