лекарства болни от коронавирус

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран предупреди, че има лекарства, които могат да влошат състоянието на болни от коронавирус COVID-19. Това са такива съдържащи нестероидни противовъзпалителни средства като например ибупрофен и кортизон, могат да влошат състоянието на болните с коронавирус.

Такива са например много често използваните Нурофен и Диклофенак (той се съдържа в лекарствата срещу мускулни болки като Волтарен). При температура да се ползват само лекарства, съдържащи парацетамол без да се превишават предписаните дози, съобщава в “Фигаро”.

Френското министерство на здравеопазването публикува и списък с непрепоръчителните препарати.

Здравните служители посочват, че е известно, че противовъзпалителните лекарства представляват риск за хората с инфекциозни заболявания, тъй като са склонни да намаляват реакцията на имунната система на организма.

Министерството на здравеопазването препоръчва на пациентите парацетамол, защото „той ще намали треската, без да противодейства на възпалението“.
Жан-Луи Монтаструк, ръководител на фармакологията в болница в Тулуза, каза за радио RTL: „Противовъзпалителните лекарства увеличават риска от усложнения, когато има треска или инфекция.“

Френското здравно министерство съобщи в петък вечерта, че броят на случаите с коронавирус в страната се е увеличил с 800 за 24 часа. Веран заяви, че има 3 661 потвърдени случая и 79 с летален край. От болните 154 души са в интензивно отделение.

На своя брифинг Веран каза, че разпространението на вируса е „бързо и реално“, но 98% от болните са се възстановили.

Айфеловата кула, дворецът Версай, Лувъра, музеят Орсе и Центърът Помпиду са сред публичните забележителности, които са затворени. Няма да се провеждат и неделни меси в църкви в района на Париж.

Около 400 жълти жилетки се събраха в Париж за 70-та поредна събота на протести от ноември 2018 г. Във Франция са забранени публични събирания на повече от 100 души, но бе съобщено, че демонстрациите са разрешени.

Училищата са затворени в цялата страна, което означава, че 12,4 милиона ученици ще останат у дома. От тях ще се очаква да следят националните учебни програми по интернет.

ОБНОВЕНА (21:31, 15.03.2020)

Информацията, че лекарствата, съдържащи нестероидни противовъзпалителни средства като например ибупрофен и кортизон, могат да влошат състоянието на болните с коронавирус, се оказа тема на дискусия сред учените.

Информацията бе отразена в държавната френска телевизия и от най-авторитетните издания във Франция Le Monde и Figaro.

Френските експерти се базират на публикацията „Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection?“ в едно от най-престижните научни издания, The Lancet. Тя е от преди 4 дни (11.03.2020). Самата тя се базира на четири също съвсем пресни изследвания от Китай – съответно на 29.01, 19.02, 24.02 и 28.02 – с над 1100 случая (посочени под линия в самата публикация).

Немски медици са оспорили изводите на публикацията, като в следствие на това е стартиран научен дебат за фактите в нея и дали научните изводи отговарят на практиката.

Т.е. информацията, че това е фалшива новина не е вярна!

 

Хронологията на заболяването в България:

8 март – първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март – потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март – двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март – седмата положителна проба

11 март – първата жертва в България

12 март – нови 16 положителни проби, общо 23

13 март – 7 нови положителни проби, общо 31

14 март – втора жертва на коронавируса

14 март – нови 10 положителни проби, общо 41.

15 март – 8 нови заразени с COVID-19, общо 49 (и двама починали)

16 март – Заразените вече са 67 души – с 5 повече от вчера

17 март – Вече 81 са заразените с коронавирус в България

18 март – Трета жертва на новия коронавирус. Общо 94 заразени

19 март – Общо 105 са заразените от COVID-19 в страната

Можете да следите случаите на коронавирус в България на:
➡️ сайта на Военномедицинска академия
➡️ сайта на Министерството на здравеопазването

За света на:
➡️ инфографиките на Световната здравна организация
➡️ инфографиките на Университет „Джон Хопкинс“.

loading...