лечение на д-р Чавдар Ботев

Хематологът д-р Чавдар Ботев, който е съосновател на Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма” и един от ключовите медици на първа линия, издаде протокол за справяне с инфекцията. Д-р Ботев е излекувал стотици пациенти, включително в тежки фази на заболяването в цялата страна.

Той набляга особено на профилактиката, като в нея включва прием на Витамин D. „Налага се, защото у нас голяма част от населението е с ниски стойности. По тази причина е добре да се приема, като по възможност да се направи изследване. Добрите стойности са на серумно насищането от над 75 nm/l.“, уточнява лекарят. Той допълва профилактиката и със селен и цинк с цел подпомагане на сърцето и имунната система. А освен това предписва и пробиотик за укрепване на цялото тяло, за който има данни, че притежава и антивирусни свойства.

Изненадата в протокола, по думите на д-р Ботев, е включването на добре известния бромхексин в профилактиката. Неговата цел е да увеличи в белия дроб сърфъктанта, който играе огромна роля в дишането и в свързването на бактерии и вируси за клетката и по този начин – тяхното неутрализиране.

Протоколът се базира на световния опит, а съвременните проучвания показват, че едно от най-успешните лекарства е ивермектинът, особено когато се приложи при ранните фази на заболяването. Приемането му в първия и третия ден от началото води до рязко подобряване и инфекцията буквално абортира. Д-р Ботев уточнява, че той трябва да се ползва само под лекарски контрол.

„COVID-19 не изисква особено агресивни намеси, каквито у нас често се прилагат, а именно – никак не е желателно да се започне с антибиотично лечение. Затова и при леките случаи на Запад на пациентите дори се казва често нищо да не правят“.

Допълнително д-р Ботев съветва да се приема аспирин. А най-важното, подчертава той, е, че основният проблем с COVID-19 е натрупването на секрет от вътрешната страна на белия дроб, който е много гъст, залепва и не може да се махне. Тук на помощ идва правилното позициониране на тялото с цел добър дренаж на белите дробове. Позата прилича на молитва на колене (каквато, например, мюсюлманите практикуват). Хематологът съветва тя да се изпълнява по половин час 5 пъти на ден, за да се дренира секретът.

Заболяването протича в няколко етапа, като първият е до 7 ден. След това е възможно да настъпи влошаване на състоянието. След седмия до 14-и ден е необходима тотална смяна на терапевтичния план, ако пациентът се почувства по-зле. „В този момент трябва да се включат други лекарства – дексаметазон за 10 дни и антикоагулант, за да се справи с тромботичните усложнения“, казва д-р Ботев.

„Ако искаме да се лекуваме с условия, равни на тези в болницата, в терапията при средно тежките случаи може да се вземе апарат за кислород с минимум 5 литра дебит. За целта пациентът трябва да си купи добър оксиметър за определяне на сатурацията“, казва още медикът. Той препоръчва и инхалации с физиологичен разтвор или лайка, отново с цел отводняване на белите дробове. Д-р Ботев настоява за запазване на психическата устойчивост, за да може пациентът обективно да преценява състоянието си в хода на заболяването.

loading...