Младен Григоров

„Необходимо е един кардиолог да има специалност „вътрешни болести”. 80 на 100 от пациентите боледуват от различни вътрешни болести, а 20 % от хирургични“. С тези думи започна участието си по Канал 3 проф. Младен Григоров, един от доайените на родната кардиология.

„Ако не искаш да помагаш, по-добре не ставай лекар. Протестът е банална история, основно право на демокрацията. Въпросът е дали не пречи на други хора. Без протести няма движение“, допълни той. „Желание за оставка тези дни не личи. В Монтана, където работя, няма протести, а би трябвало да има много повече протести, това е най-бедния регион, това също е показателно“, смята професорът.

„КОВИД е една голяма загадка, за мен е биологична война. Това сочи масовото му разпространение, засегнаха се най-развитите страни, това беше много силен удар по икономиките им. Няма кръв и разрушения. Същевременно смъртността не е висока, не се използват т.нар. особено опасни инфекции като чумата“, коментира д-р Григоров.

„Военната медицина е много силна, няма как и в САЩ да не се включват военните в изпитанията на ваксини. Единственото нещо, което върши работа срещу коронавируса са епидемичните мерки“, обясни той.

„Смъртността и броя хоспитализациите са показателни – ако растат, здравеопазването е зле. Ние в това отношение сме в прилично, даже добро състояние. Втората вълна ще гръмне тогава когато се засегнат интензивните отделения, за момента имаме само 50-на души. Другите заболели могат да бъдат лекувани от всеки лекар, стига да прочете какво трябва да направи, заяви кардиологът.

„Във всеки голям град трябва да има поне по 1 КОВИД болница. Няма как едно отделение да бъде абсолютно изолирано. Грипът също протича нелеко и има смърт, а той неизбежно ще дойде. Не мисля, че имаше тежки щети от коронавируса в системата, но изведнъж другите болести изчезнаха“, каза още гостът. Тайните на сърцето „За 1 денонощие сърцето изпомпва 10 тона кръв. То почива между двата удара. Сърцето и мозъкът са най-издръжливи. Всяка една клетка в нашия организъм е програмирана кога ще умре. С пушенето, пиенето, лошата храна, добавяме отрицателни валенции, които ни съкращават живота. Искам да стигнем до трансплантации на изкуствени сърца“, завърши проф. Григоров.

loading...