мързел мотивация

Всички ние имаме своите моменти, когато се чувстваме с по-малко енергия и се борим да намерим някаква мотивация. Понякога е обичайно да се чувствате по този начин, но когато тези моменти започнат да стават все по-чести или да продължават за по-дълъг период от време, може да започнем да виждаме себе си по различен начин. Нашите цели стават по-малко важни, за нас е трудно да се чувстваме вдъхновени и можем да започнем да се чудим дали сме способни на каквото и да е. Може дори да започнем да се наричаме мързеливи.

Нашият идеален Аз
Повечето от нас имат усещане за това кой искат да бъдат, как искат да се държат, цели, които искат да постигнат, и как искат да се представят пред света. Идеалното аз е концепция в психологията, която се отнася до образа, който носим в умовете си за това как изглежда, действа и чувства идеалното аз. Нашият идеален Аз често е образ на производителността и постигането на определени цели, здравословно поведение и др. За съжаление, нашият зает живот често не позволява много размисъл за нашия идеален образ и сякаш се губи, прибран някъде с нашите детски отговори на въпроса „Какъв искаш да бъдеш, когато пораснеш?“

Не си сам
Ако понякога се чувствате мързеливи или непродуктивни, със сигурност не сте сами. Проучванията показват, че само 8% от хората, които са решили да променят нещо в живота си през новата година, действително постигат желаната цел. Всъщност, един от всеки четирима души не успява да премине първата седмица преди да загуби мотивация и да се откаже от идеята да променя каквото и да е.

Какво е това, което прави толкова трудно да задържим нашата мотивация, да останем продуктивни и да работим за постигане на желаните цели?

Има много неща, които могат да попречат на нашата производителност и постигане на целите, оставяйки ни да виждаме себе си като „мързеливи“. Понякога пречките са ситуационни или свързани с времето и възможността, докато в други случаи ние може да създаваме препятствията сами с нашия подход, нашето мислене или нашите методи.

Старите навици умират трудно
За да постигнем истински напредък и да се откажем от старите си „мързеливи“ модели, трябва да разпознаем какво може да повлияе на нашата неспособност да постигнем целите си или да оставим чувството, че сме по-малко продуктивни, отколкото бихме искали. Така че това, което може да мислите за „мързеливо“, може просто да бъде въпрос на промяна на вашия подход и да се отървете от старите, безполезни навици, които са ви попречили да се чувствате продуктивни и да постигнете целите си.

Ето няколко такива навици, които могат да ни попречат да постигнем целите си. Ако нещо в този списък изглежда познато, не се притеснявайте – далеч не сте сами:

  • Да направите целите си твърде големи или сложни. Всички искаме да стигнем до върха, но можем да подценим лошо колко усилия и време е необходимо, за да стигнем до там. Ако се откажем след няколко часа, това не е защото сме мързеливи, а защото може да сме осъзнали, че сме изчислили неправилно времето и усилията.
  • Очаквате от себе си да бъдете перфектни. Когато работим за постигане на цел, очакваме пътят да бъде гладък и последователен, когато в действителност пътят към нашата цел най-вероятно ще бъде пълен с обрати, завои и неуспехи.
  • Слушате прекалено много вътрешния си глас-критик. Ако терминът „мързелив“ е част от саморефлексията ви, вероятно редовно има негативни и критични мисли. Какво се получава? Критичният ви глас се фокусира върху всичките ви недостатъци и недостатъци, а не върху всички съществуващи силни страни и положителни качества, които могат да ви помогнат да продължите напред.
  • Слушате много критиките на другите. Когато опознаваме себе си и света чрез нашия опит, получаваме обратна връзка от другите, която помага да оформим нашата концепция за самите нас. При условие, че някой важен за нас ни е заклеймявал като мързелив в миналото, той наистина може да повлияе на това, как виждаме себе си дори в зряла възраст. Можем също така да чуваме хората да критикуват усилията ни в нашия живот като възрастни, оставяйки ни да чувстваме съмнение.
  • Не създаваме план за действие. Когато намираме вдъхновение и се вълнуваме за нова цел, можем да забравим важността на създаването на план. Нашето вълнение за целта може да ни накара да се движим бързо и с много страст, но и да се отдадем на нерационалните чувства и да се движим безцелно.

Какво да започнем да правим
За щастие, има много възможни стъпки, които можете да предприемете, за да обърнете нещата и да не се отклонявате от пътя с целите си:

  • Създавайте малки, постижими цели. Все още може да желаете да достигнете върха, но раздробете тази огромна цел на по-малки елементи, които ще ви помогнат да се чувствате и мотивирани да продължите да катерите. Като разгледате общата картина, не забравяйте ключовите стъпки, които ще са необходими, за да стигнете до тях и ги запишете. Ако е необходимо, разделяйте ги на още по-малки или краткосрочни цели.
  • Отделете време за разработване на план. Седнете с мислите си за момент, докато анализирате желанията и целите си, имайки предвид тези малки и постижими стъпки, които трябва да постигнете, за да стигнете до края. Бъдете реалистични относно количеството усилия, време, пари, помощ или други фактори, свързани с постигането на тази цел. Влизането в процеса с план за действие ще ви помогне да се почувствате по-уверени и спокойни.
  • Съсредоточете се върху силните си страни. Помислете за всяко предизвикателство, което сте преживели, и обмислете какви лични сили сте използвали, за да го преживеете. Ако все още ви е трудно да идентифицирате силните страни, попитайте приятели или семейство какво виждат като най-голяма сила.
  • Празнувайте малките победи. Празнувайки победите си, докато постигате малките цели или дори когато преодолявате неуспехите, можете да продължите напред. Гордостта, която преживяваме в постигането на нашите цели, може да ни помогне за засилване на по-положителното самовъзприятие.
  • Търсете съмишленици. Добре е да поискате помощ по пътя. Ние успяваме, когато сме свързани с важни хора по позитивен, здравословен начин. Позволете на тези важни хора да бъдат част от вашия опит. Може да искате те да празнуват заедно с вас по пътя или да да се обърнете към тях в случай на нужда, когато се сблъскате с пречка или препятствие. Намирането на увереност и насърчение от важни хора в живота ни може да ни помогне да развием по-голяма устойчивост към проблемите.

Нашето физическо здраве
Нашето чувство за мързел може да бъде повлияно и от това как се грижим за себе си физически. Грижата за нашето здраве може да помогне да се постави основата за увеличаване на енергията ни.

Как да превъзмогнем нашия мързел?
Храна
Това, което ядем, играе важна роля за това колко енергични се чувстваме. Когато нашите графици не позволяват много време за планиране и приготвяне на храна, ние можем да се озовем в омагьосан кръг с бърза храна в движение, опции, които предлагат малко хранителна стойност, за да ни помогнат да поддържаме адекватни енергийни нива. Храни с по-високо съдържание на протеин, например, могат да помогнат на телата ни да поддържат по-стабилни нива на кръвната захар и да ни предпазят от големи възходи и спадове на енергията ни през целия ден.

Как да превъзмогнем нашия мързел?
Тренировки
Когато сме уморени и се чувстваме мързеливи, последното нещо, което вероятно искаме да направим, е да упражняваме. Въпреки това, раздвижването на телата ни може да помогне за увеличаване на нивата на енергия и цялостното чувство за производителност. Изследванията показват, че дори само ниски до умерени нива на физическо натоварване могат да имат значително влияние върху нивата на енергия, които помагат за намаляване на умората.

Как да превъзмогнем нашия мързел?
Сън
Нашите схеми на сън могат значително да повлияят на енергийните ни нива. Създаването на здравословен режим на сън може да ви помогне да поддържате последователен график на съня и, от своя страна, да ви помогне да се чувствате по-балансирани и енергични, за да поемате задачи и да се чувствате по-продуктивни. Ако сте сова, този преход може да отнеме време. Обаче, когато сте в състояние да започнете деня си с повишена енергия и сте в състояние да поддържате енергийните си нива през деня, промяната в схемата ви на сън си заслужава.

Как да превъзмогнем нашия мързел?
Поставяне на граници
Съществен елемент от управлението на стреса е да си гарантираме, че използваме времето си разумно. Лесно е да кажем „да“ на нашите колеги, нашия съпруг/а, нашите деца и приятели. Всъщност е толкова лесно, че може да се окаже, че не можете да изпълните действително всичко, за което сте поел ангажимент. Погледнете къде прекарвате времето си, приоритизирайте недовършените задачи в списъка си, обмислете кога може учтиво да кажете „не“, за да използвате това време за неща, които се нуждаят от вашето внимание и енергия.

loading...