10-те най-смъртоносни болести в света

Историята познава редица смъртоносни заболявания – от бяс до ебола. Новият коронавирус, появил се в китайския град Ухан, буди сериозни опасения, след като броят на заразените по света надхвърли десетки хиляди. Въпреки глобалната паника, смъртността от него е сравнително ниска. По този повод в. „Дейли експрес“ припомня кои са 10-те най-смъртоносни болести в света:

Бяс
Бясът е сред малкото инфекциозни заболявания на планетата, което убива почти 100% от заразените. Болестта най-често се развива след ухапване от заразено животно, най-често куче, и е необходима ваксинация, за да се избегнат симптомите. Веднъж проявили се, смъртта е неизбежна почти във всички случаи.

Енцефалит, причинен от амебата Баламутия
Смъртността от заболяването е 98%. Болестта се причинява от амеби, които могат за заразят няколко различни телесни части, включително кожата и мозъка. Въпросните организми обитават почвата и могат да попаднат в тялото чрез вдишване. Заболяването е рядко – от откриването му през 1986 г. са регистрирани само 200 случая.

Амебен менингоенцефалит
Болестта се причинява от вид амеба, Неглерия фоулери, открита през 1965 г. в Австралия. Организмът вирее в топли водоизточници. Смъртността е 95%. Заболяването е рядко – в САЩ се съобщава за около осем случая годишно.

Нипа
Вирусът има известни сходства с коронавируса – появил се е за първи път при прилепи и причинява респираторни симптоми. Смъртността е 75%. Епидемиологични огнища често възникват в Бангладеш.

Птичи грип
Птичият грип е още едно заболяване, за което се смята, че се е появило за първи път в Китай. Пет щама на вируса-причинител могат да заразят човека. Инфекцията причинява смъртта на около 60% от заразените хора.

Хендра
Вирусът, който причинява респираторната болест, се пренася от прилепи, и може да заразява хора и коне. Заболяването е открито преди 26 години в Австралия. Оттогава отчетената смъртност е 57%. Болестта е рядка – в периода между 1994 и 2013 г. са идентифицирани само седем отделни случая.

Ебола
От появата си болестта предизвиква паника в Африка и по света. Епидемията от ебола в периода между 2014 и 2016 г., например, отне живота на 11 325 души от 28 652 заразени. Смъртността е около 50%, като в някои случаи може да варира между 25 и 90%.

Марбургска хеморагична треска
Виновници за болестта отново са прилепите, в частност представители на рода Rousettus. Острото инфекциозно заболяване от групата на вирусните хеморагични трески убива за около седмица.

Африканска трипанозомоза
Заболяването, известно и като африканска сънна болест, се причинява от паразит, пренасян от мухата цеце. Среща се из цяла Африка, като най-концентрирани са случаите в Ангола и по границата й с ДР Конго. Смъртността е 42,5%.

Вирус Херпес B
Вирусът, който причинява заболяването, е открит през 1932 г. и е заразил само 50 души, отнемайки живота на 21 от тях. Ако не се осигури бързо лечение, вирусът причинява мозъчни увреждания. Смъртността е 42%.

Още:
Броят на починалите от коронавируса скочи до над 1355 душиБроят на починалите от коронавируса в Китай скочи до поне 1355 души, съобщиха здравни служители в че…Feb 13 2020skafeto.com

Коронавирусът можел да зарази 60 процента от световното населениеЕпидемията от коронавирус може да се разпространи до около две трети от световното население, ако не…Feb 11 2020skafeto.com

Коронавирусът може да живее до 9 дни на повърхностиКоронавирусът е в състояние да живее на повърхността до девет дни, оставайки през този период заразе…Feb 8 2020skafeto.com

Секретна лаборатория изтървала китайския вирус в Ухан?Докато медиите са затрупани от все по-зловеща информация за китайския вирус – убиец, тръгнал от град…Feb 5 2020skafeto.com

loading...