подправка

На повечето от нас, сминдухът е познат като супер ароматна подправка и растение, което се използва предимно в кулинарията. А едва ли в света има друга подправка с толкова много имена като него. Той е известен като: чимен, тилчец, пой, крива мерудия, рогата чубрица, шамбала, фенугрек, камилска трева, гръцки кози трилистник. Същност сминдухът е растение от семейство Бобови, което се използва като две отделни подправки: листа и семена. Семената на това растение се наричат „чимен“, а названието „сминдух“ е за зелената му част – именно тя е и основна съставка на обичаната у нас шарена сол.

Употребата на семената на сминдуха датират още от преди пет хиляди години в Китай, по времето на император Шен Нунг. По-късно са пренесени в Индия, Арабия, Персия и Египет. В Египет сминдухът е познат по-скоро като лекарство. За сминдуха се споменава още в рецептите от папируса на Еберс – медицинската енциклопедия на древните египтяни. Семена от него са намерени сред предметите, погребани заедно с фараона Тутанкамон.Учените са категорични: Ето защо не трябва да пием горещи напиткиЕдва ли има някой от нас, който при оплакване от болно гърло да не е чувал задължителния съвет: „Пий…Mar 26 2019skafeto.com

В арабските страни растението се е използвало за лечение на рани и абсцеси, тъй като съдържа слизести и слепващи вещества, които успокояват раздразнената тъкан.

Китайските лекари с негова помощ са се справяли с треска, болести на пикочния мехур, бъбреците, импотенция, полови инфекции при мъжете, стомашни и белодробни болести.

В Северна Америка сминдухът е известен предимно като съставка в прочутия „женски тоник“, облекчаващ болките при менструация и менопауза, изобретен от Лидия Пинкам, създателката на първата в света женска консултация.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар.Лекар от Спешна помощ показа кардиограма на пациент след тежък инфарктЛекар от Спешна помощ разкри как може да изглежда кардиограмата на пациент по време на тежък инфаркт…Mar 26 2019skafeto.com


loading...