Последните изследвания на офталмолозите сочат, че над 60 процента от хората по света имат малки или по-големи проблеми със зрението. Друга тревожна тенденция е фактът, че оплаквания имат все повече млади хора, като възрастовата граница е паднала до около 30 години. Има случаи, когато намесата на лекар специалист е неизбежна, но преди да се стигне до тази фаза, можем да потърсим помощта на народната медицина и бабините хитринки за запазване на зрението непокътнато за дълго време. Тайната, както и при много други здравословни проблеми, е в режима на хранене. Доказано е, че включването на няколко полезни храни в менюто ни дава поразително добри резултати за добро зрение.Безценно! Жена-йога на 103 години разкрива тайните на здравословното храненеИмето Индира Деви не е случайно. Именно нейна е заслугата за популяризирането на йогата в САЩ. А как…May 21 2017skafeto.com

Пигментът на ретината съдържа витамин А (ретинол), благодарение на който можем да виждаме и при недостиг на светлина.

Обратно – при недостиг на витамин А зрението се влошава, което е предпоставка за последващи по-сериозни проблеми. Ето храните, които оказват най-благотворно влияние в подобни случаи, публикувани на сайта lekuva.net.
1. Черен дроб. Може да се използва телешки, свински, пилешки или черен дроб от треска. Много солиден източник на витамините А, D, E, C и фолиева киселина.
2. Зеленолистни зеленчуци. Най-много ретинол съдържат магданозът, киселецът, спанакът, дивият чесън и зеленият лук.
3. Пъпеш. Много богат на витамините А, С, В1, В2 и РР.
4. Моркови. Любимият зеленчук на баба е истинска витаминозна бомба.
5. Домати. Перфектен източник на витамините А и С, особено в топлите сезони. Дневно са достатъчни малка салата от домати или чаша доматен сок.
6. Шипки. Чаят от шипка е отлично решение за зимата – благодарение на това, че съдържат много каротин, витамините С, Р, В2, Е, К, както и калций, калий, желязо и магнезий, чаят от шипка подобрява комплексното ни състояние и повишава устойчивостта на имунната система.
7. Кайсии. Идеалното съчетание между вкусен и здравословен десерт. След като отмине сезонът им, можем да приемаме кайсиите и изсушени.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Проф. Божидар Попов разби най-големия мит на здравословното хранене и каза какво да ядем, за да не ни морят болестиПрофесор Божидар Попов коментира темата за здравословното хранене и начините да се предпазим от мног…May 12 2017skafeto.com


loading...