Броколи

1. Добри са за здравето на сърцето
Проучване на Nutrition Research установи, че редовната консумация на броколи на пара намалява риска от сърдечно-съдови заболявания чрез намаляване на общото количество холестерол в тялото. Друго проучване в САЩ също установи, че увеличаването на зеленчуците в диетата, особено зеленчуците от зеле като броколи, може да намали риска от сърдечни заболявания.

2. Съдържат съединения, предпазващи от рак
Въпреки че няма отделни „суперхрани“, които могат да предотвратят рака, и някои рискови фактори за рак не са свързани с диетата, има доказателства, че здравословното хранене може да намали риска от коварната болест. Ключов компонент на броколите е фитохимикал, известен като сулфорафан, който също е отговорен за леко горчивия вкус на броколите. Проучванията показват, че сулфорафанът може да играе роля в подобряването на детоксикацията на токсините във въздуха, като цигарен дим, и може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак. Допълнителни изследвания показват, че броколите могат да имат противоракови свойства и да намалят риска от рак на простатата.

Кълновете от броколи са още по-концентриран източник на тези борещи се с рака съединения. Можете лесно да покълнете семена от броколи на перваза на прозореца, точно както бихте направили кресон.

3. Може да са полезни за здравето на очите
Броколите съдържат каротеноиди, лутеин и зеаксантин, които в проучвания от 2003 и 2006 г. са свързани с намален риск от очни заболявания, свързани с възрастта, като катаракта и дегенерация на макулата. Броколите също съдържат бета-каротин, който тялото превръща във витамин А, чийто дефицит се свързва с нощна слепота.

4. Може да поддържат хормоналния баланс
Зеленчуците Brassica, подобно на броколите, съдържат растително съединение, наречено индол-3-карбинол (I3C), което действа като растителен естроген и може да помогне за балансиране на хормоните чрез регулиране на нивата на естроген. I3C също показа обещание като средство за намаляване на риска от индуциран от естроген рак на гърдата и репродуктивен рак при мъже и жени, въпреки че са необходими повече проучвания в тази област.

Brassicas, подобно на броколите, изглежда влияят върху метаболизма на естрогена, като потенциално го изместват към по-благоприятен състав.

5. Може да поддържат имунната система
Тъй като са богати на сяра, зеле като броколите могат да поддържат здравето на червата и в резултат на това да подобрят защитата ви срещу инфекции. Това е така, защото сярата подпомага производството на глутатион, който е важен за поддържане целостта на чревната лигавица, както и за подпомагане на нейното възстановяване. Като мощен антиоксидант, глутатионът работи в цялото тяло, защитавайки клетките от възпалителни увреждания.

Безопасни ли са броколите за всички?

За повечето от нас броколите са здравословен вариант. Въпреки това, ако имате проблем с щитовидната жлеза, може да бъдете посъветвани да намалите до минимум количеството зеленчуци от зеле, които ядете. Това е така, защото тези зеленчуци могат да попречат на усвояването на йод, който е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Въпреки това си струва да имате предвид, че ще трябва да ядете разумно количество и постоянно, за да бъде това проблем.

Броколите са храна с високо съдържание на фибри, която за повечето от нас е изключително полезна – подпомага храносмилателния процес и осигурява източник на гориво за здравословните бактерии, които се намират в червата ни. Въпреки това, за някои хора храните с високо съдържание на фибри могат да причинят подуване и газове, това е особено важно за тези с възпалително заболяване на червата (IBD), болест на Crohn или улцерозен колит.

Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, като варфарин, вашият личен лекар или диетолог може да ви предложи да наблюдавате храните с витамин К, като броколи, във вашата диета, за да сте сигурни, че ядете подобни количества постоянно. Ако се съмнявате, консултирайте се с личния си лекар, преди да направите значителни промени в това какво и колко ядете.