https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Всеки трябва да знае кои храни го карат да се чувства по-добре или по-зле, но някои храни като плодовете и зеленчуците се препоръчват при хора със синдрома на раздразненото черво.

Искате ли да знаете как можете да излекувате синдрома на раздразненото черво? Синдромът на раздразненото черво води до промени в чревния тракт и причинява болка в корема. Може да се появи редуване на запек с диария и това да е тясно свързано с храната, която консумирате.

В тази статия ще ви разкажем какво трябва да ядете, ако страдате от синдрома на раздразненото черво, както и кои храни трябва да избягвате.

Какво представлява синдрома на раздразненото черво?
Честотата на синдрома на раздразненото черво зависи от това къде живеете. Например в индустриалните страни той може да се дължи на стреса и хранителните навици. Може да бъде предизвикан и от настроението ви, тъй като то оказва влияние върху чревния ви тракт. Ако сте нервни, ядосани или тъжни организмът ви отделя повече стомашни киселини.Това желе прави чудеса! Вижте как да прочистите по елементарен начин дебелото си черво от токсиниТова, което задължително трябва да правите е да поддържате стриктно много добра хигиена на дебелото …May 9 2017skafeto.com

Задачата на тези киселини е разграждането на мазнините, но освен това те играят ролята и на разхлабително средство. А това означава, че могат да доведат до появата на диария.

До скоро профилът на типичния болен със синдром на раздразненото черво беше жена на средна възраст, работеща извън дома си и същевременно грижеща се за децата си. За съжаление в момента това заболяване засяга все повече хора от всички възрасти, дори деца и тийнейджъри.

Този синдром понякога отшумява бързо, но в повечето случаи се превръща в хронично заболяване, което може да се появи или отшуми без видима причина. Характеризира се с подуване на стомаха, запек, диария и газове.

Поставянето на диагноза не е толкова лесно, защото този синдром прилича на редица други заболявания. За да бъде поставена диагнозата синдром на раздразненото черво болката в стомаха трябва да се появява поне 3 дена месечно в продължение на 3 месеца и освен това да бъде съпроводена поне с едно от следните неща:

Влошаване на симптомите – формата и цвета на изпражненията.
Появата на симптоми следващи промяната в честотата на изхожданията.
Подобряване на симптомите след изхождане.

Какво да правите, ако страдате от синдрома на раздразненото черво?
Въпреки че менюто на всеки един болен от синдрома на раздразненото черво е различно, има някои правила, които важат за всички хора с това заболяване:
Приемайте балансирано количество фибри, ако искате да се справите със синдрома на раздразненото черво

От една страна трябва да намалите приема си на неразтворими фибри (които си набавяте от пълнозърнените култури), за да не предизвикат дисбаланс в движението на чревния тракт.
От друга страна трябва да увеличите приема на разтворими фибри, които спомагат образуването на изпражненията и честотата на изхожданията.
Избягвайте приема на мазнини и захар
Храните с високо съдържание на мазнини, рафинирана захар и фруктоза (вид захар съдържаща се в някои плодове) могат да влошат симптомите на синдрома на раздразненото черво.

Внимавайте какво пиете, пиене на вода е важно при наличие на синдрома на раздразненото черво
Трябва да консумирате с мярка кафе и чай. И трябва максимално да ограничите приема на алкохол.
Освен това не забравяйте да изпивате по 8 чаши вода дневно. Така ще сте сигурни, че организмът ви е хидратиран, което е изключително важно за образуването на изпражненията.
Водата и билковите чайове се борят със запека.

Контролирайте стреса
Контролът над тревогите, нервите и стреса като цяло е изключително важен. Вярно е, че съветите се дават лесно, но се опитайте и не позволявайте стреса да ви пребори.

Често всичко зависи от това как се държите и как реагирате в определени ситуации. Не се тревожете много, не носете проблемите си вкъщи, отделяйте време за любимите си неща и спете достатъчно. Ако се храните здравословно като допълнение към изброените неща, симптомите на синдрома на раздразненото черво ще се подобрят с времето.

Подходящите храни при синдрома на раздразненото червоавокадото е полезно при синдрома на раздразненото черво
Хранителните ви навици са тясно свързани с това заболяване. Факторите, които ви влияят най-много са честотата и количеството храна, което консумирате.

Препоръчва се по-честото хранене на малки порции.

Например, ако обикновено се храните 3 пъти основно за деня сега можете да се опитате да хапвате 6 пъти , но да приемате по-малки порции храна (разделете всяко хранене на две).

Не забравяйте добре да сдъвквате всяка хапка и да се храните бавно. Бързото хранене води само до образуването на газове и нарушено храносмилане. Отделяйте нужното ви време, за да се нахраните. Не обядвайте за 5 минути или докато работите!

Добре е да имате установен график за хранене. Опитвайте се да закусвате, обядвате и вечеряте по едно и също време всеки ден.

Значителните промени влияят върху функционирането на чревния ви тракт и водят до появата на болка.

Препоръчваме ви да хапвате по-леки и пюрирани храни, защото те се усвояват по-лесно.

Много хора си мислят, че синдрома на раздразненото черво се дължи на консумацията на глутен, но това не е вярно. Въпреки че част от болните от цьолиакия се оплакват от стомашни проблеми, консумацията на глутен не трябва да бъде избягвана от всички.

Посетете лекар, за да разберете какво трябва да правите.

Част от храните, които хората със синдрома на раздразненото черво могат да консумират са:

Плодове
Препоръчваме ви да консумирате плодовете обелени и по възможност печени или сварени.

Можете да хапвате ябълки, диня, пъпеш и банани.

Не пропускайте да прочетете и:
Плодовете, които намаляват подуването

Зеленчуци
Пригответе ги на пара, за да запазите хранителните им вещества и за да ги усвои организма ви по-лесно.

Най-подходящите зеленчуци са лещата, аспержите, лукът и чесънът.

Бобови и зърнени културиГрахът, лещата и соята са изключително полезни за хората със синдрома на раздразненото черво.
Грахът, лещата и соята са изключително полезни за хората със синдрома на раздразненото черво.

По отношение на зърнените култури е добре да хапвате пшеница, ечемик и ръж.

Млечни продукти
Ако имате непоносимост към лактозата можете да заложите на растителните млека. Ако млечните продукти не съдържат мазнини можете да ги консумирате.

Източник: zdraveikrasota.bg

Важно за всички! Вижте кои 6 храни предпазват дебелото ни червоРакът на дебелото черво е смъртоносно заболяване. Затова е добре да си правим профилактични прегледи…Dec 29 2016skafeto.com


loading...