лечебни билки

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Всеки от нас поддържа набор от универсални лекарства у дома, за да може да реагира своевременно, когато настъпи сезонът на настинките и вирусите. Защо обаче повечето от нас напълно забравят силата на билките и не поддържаме набор от лечебни билки, вместо медикаменти, когато те могат да бъдат също толкова ефективни?

Природата е истински лекар, който може по достъпен начин да помогне да се справим с много заболявания и неразположения, както и да възстанови и подобри здравето. Основното е да изберете правилните билки и растения, пишат от zdrave.to. Можете да опитате да съберете собствена природна аптека, която ще се превърне във ваш верен помощник в лечението на всички членове на семейството.

Какви билки да събирате?
Основният въпрос е какъв вид билки трябва да има в кабинета за домашна медицина, така че, ако е необходимо, да могат да се справят с болката, да премахнат симптомите на болестта, да преодолеят безсънието и да подобрят благосъстоянието. Природата ни е дала невероятно изобилие от билки, които имат лечебни свойства. Невъзможно е да се съберат всички растения, но може би има популярни във всяка къща.

За органите на стомашно-чревния тракт
Дъбова кора
Дъбовата кора спира развитието на възпалителния процес върху лигавиците на стомаха и червата, бори се с патогенната микрофлора и освен това е естествен антиоксидант. За да приготвите инфузията, една чаена лъжичка суха дъбова кора трябва да се излее с чаша вряла вода, да се остави да се вари един час и да се пие получената настойка по 1-2 чаени лъжички три пъти на ден.

Жълт кантарион
Тази билка е спасител за хроничен гастрит, диария, колит, тъй като стимулира храносмилателната система и подобрява обменните процеси.

Лайка
Лайката е уникално лекарствено растение с редица полезни свойства, включително противовъзпалително, аналгетично и успокоително. Можете да варите не само цветята от лайка, но и листатата.

За пикочно-половата система
Корен от виолет и женско биле
Естествени антисептици, често използвани в диуретици.
За имунитет
За да се предотврати отслабването на имунната система през есенно-зимния период, е полезно да се пият топли билкови чайове с добавяне на шипки, листа от малина, касис, невен, подбел. Тези естествени съставки са богати на витамин С, органични киселини, флавоноиди и минерални соли.

За нервната система
За да се справите по-лесно със стреса, да успокоите непокорните нерви и да премахнете безсънието, трябва да имате в природната си аптека валериан и мента. Леките напитки с добавяне на тези билки ще помогнат за възстановяване на спокойствието и съня.

За да разберете по-добре полезните свойства на билките, можете да закупите билкар, в който всичко е описано подробно. Ако разбирате от лечебни билки и растения, можете сами да ги събирате и прибирате. От време на време трябва да проверявате сроковете на годност на вашата природна аптека.

Срок на годност на лечебните билки
За листа, цветя и пъпки – не повече от две години.
За плодове – не повече от три години.
За корените – не повече от пет години.

„Аптеката“ с натурални лекарства трябва да се съхранява на сухо, чисто и тъмно място. Стъклени буркани с свободно прилепнали капаци, памучни торби, картонени торбички и кутии са подходящи за съхранение на билки. Всеки буркан или торба трябва да бъде надписан с името на растението, съхранявано в тях, и годината на закупуване или събиране. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Уникалните свойства на билката бабини зъби – вижте гиПриродата е богата на изключително много билки, които могат да ни помогнат в много различни ситуации…May 31 2019skafeto.comСтара билка, ползвана от дълголетници, расте в РодопитеТочно сега е времето на цъфтеж на старата родопска билка Лопен. Всички поляни в Родопите, където е с…Jul 15 2019skafeto.com