Днес бихме искали да споделим с вас някои интересни факти около един от любимите ни плодове – смокинята. Тази ориенталска сладост е чест гост на трапезата ни, но дали знаем всичко за полезните й свойства?
Смокинята има много незаменими свойства, за които, ако разберете, никога повече няма да я подминете в магазина! Малките семена в средата на плода, например, не са по вкуса на всички, но техните полезни свойства компенсират многократно специфичния вкус.
Полезни свойства на смокините
Еднакво полезни са сушените, консервираните и пресните плодове. И това благодарение на своя уникален химичен състав: смокинята съдържа магнезий, калий, калций, желязо, пектин, набор от витамини, минерали, органични киселини. Ето и защо трябва да я включите непременно в дневното си меню:
Пресни са неустоими, а сушени - незаменими: Само 3 на ден гонят женските болежки, запека и холестерола. Не плод, а чудо!С тази бабини хитрини плодовете и зеленчуците остават свежи по-дълго! Ето какво трябва да направимПлодовете и зеленчуците са продуктите, които са най-полезни за нас и организма ни. Проблемът е, че о…Dec 2 2017skafeto.com

За да се подобри функционирането на сърдечно-съдовата система
Калият и магнезият в състава на смокините укрепва сърдечния мускул, намалява съсирването на кръвта, а пектинът и фицинът разреждат кръвта, насърчавайки разтварянето на холестеролните плаки.
При запек
Плодовете нормализират стомашно-чревния тракт, полезни са при гастрит, запек и отравяне. 200 грама сушени плодове в рамките на няколко часа след консумация могат да почистят напълно червата.
За лечение на респираторни заболявания
Малко хора знаят, че сушените смокини са добро отхрачващо средство, те лекуват бронхит, астма и ангина. При простуда трябва да яде каша от плодовете, разредена с топло мляко.
При диабет
Пресните смокини имат нисък гликемичен индекс, така че могат да се използват от хора с лека форма на диабет. А отварата от листата на смокинята ще помогне за намаляване нивото на инсулина.
Пресни са неустоими, а сушени - незаменими: Само 3 на ден гонят женските болежки, запека и холестерола. Не плод, а чудо!

За женското здраве
В слънчевия плод се съдържат кумарин и фурокумарин – органично съединение, което е в състояние да облекчи болката по време на менструация. Също така, през „тези дни“ се препоръчва да се ядат по три смокини дневно: те бързо ни възстановяват и зареждат с основни хранителни вещества.
При планиране на бременност
В смокините се съдържа необходимата фолиева киселина за жените преди зачеването и в началото на бременността за нормалното развитие на плода.
Мъже, обърнете внимание!
Смокините имат положителен ефект върху пикочно-половата система, възстановяват мъжката полова функция, предотвратявайки инфекции и гъбични заболявания. На мъжете се препоръчва да приемат ежедневно отвара от 2-3 плода, която лесно се прави, като просто залеете смокините с предварително преварена вода.

Намаляване на теглото
Смокините се считат за хранителен продукт, състоящ се от хранителни фибри. Трябва да обърнете внимание на това, като изготвяте индивидуална диета за отслабване.
Забележително е, че този екзотичен плод може да бъде закупен на почти всеки пазар! Но си струва да припомним някои противопоказания за употребата му. Като всички сладки плодове, смокините може да предизвикат алергични реакции и могат да навредят при сериозни стомашно-чревни заболявания и ниско кръвно налягане. Не се препоръчва да ядат смокини кърмачки, тъй като има риск от диария при вашето бебе.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!
Източник zajenata.bgКрай на неприятния махмурлук с тази вкусна напитка от плодове и бадемиБългарите обичаме да прекаляваме с чашката, а на другия ден страдаме. На някои от нас главата боли д…Sep 6 2017skafeto.com

loading...