Живовляк

Живовлякът е разпространен масово из цяла Европа, както и в България. У нас са открити около 15 разновидности на растението. Особено разпространени са 2 от тях – широколистния и теснолистния живовляк.

Има го на всяка поляна, непретенциозен е и расте дори по улиците на села и градове. Погрешно масово считаме живовляка за безполезен плевел. Оказва се, че от векове той намира широко приложение в народната ни медицина и е безценен помощник в битката ни с няколко често срещани заболявания.

Широколистният живовляк е най-разпространен от този вид растение. Лесно можем да го познаем по елипсовидните му широки листа (виж снимката долу). Широколистният живовляк има много добро действие срещу заболявания на нервната и храносмилателната системи.Най-известната руска билкарка Елена Зайцева съветва: Пийте тези три билки, за да не боледувате!Елена Зайцева неслучайно е най-известната руска билкарка. Тя се е посветила на билкарството още като…May 14 2017skafeto.com

Много е полезен също така при чернодробни заболявания, проблеми с пикочните и дихателните пътища.

Това е факт, благодарение на съдържащите се в състава му танини, горчиви вещества, флавоноиди, минерали, витамин К и други. Той се прилага успешно и при рекуване на рани, охлузвания и натъртвания, както и при артрит. Теснолистният живовляк (на снимката горе) също е разпространен на територията на цяла Европа и у нас. Наричан е още дълголистен и остролистен живовляк.

Народните ни лечители го прилагат много успешно при лечението на възпаления на горните дихателни пътища, остри и хронични бронхити, пневмонии, язви на стомаха, за лечение на рани, кожни заболявания и други. При лечението на тези заболявания отново се използват листата на билката, в които се съдържат слузни вещества, ензими, лимонена киселина, витамин К, С, А, флавоноиди, каротини, сапонини и други.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Рецептата на известния билкар Бай Кольо, помогнал на стотици болни: Смесвате 2 съставки и махате очилата!Днес попаднахме на една рецепта, която помага да си оправите зрението. Истинско природно чудо. Рецеп…Mar 26 2017skafeto.com


loading...