кръвно

„След като навърших 40 години започна да ме мъчи високо кръвно. Лекарят каза, че причината е атеросклероза: поради високото съдържание на холестерол в кръвта по стените на кръвоносните съдове се отлагат плаки. Те започват да запушват вените, кръвоснабдяването се влошава и се появява хипертония“, споделя потребителка на Reddit, цитирана от zdrave.to. От обясненията на кардиолога тя научила още, че жените се различават от мъжете не само по половите си признаци, но и по протичането на различните биохимични процеси в организма и по хормоналния фон.
Всичко това влияе на симптомите на различни заболявания, така че медицинските препоръки могат да варират. Какви са разликите в проявите на хипертония при мъжете и жените?
Според медицинската статистика жените са по-податливи на сърдечно-съдови заболявания и 70% от случаите на високо кръвно при по-слабия пол водят до инсулти, докато при мъжете броят на инсултите не надвишава 30%.Кардиолози: Мерете кръвното и на двете ръцеСъветът на кардиолозите при хипертониците е кръвното да се мери и на двете ръце. Известна разлика в …Feb 14 2019skafeto.com

Причината за това е, че съдовете на жените са по-крехки, особено в периода на менопаузата, губят еластичността си и създават условия за повишаване на кръвното налягане. Освен това, след началото на менопаузата, жените са по-чувствителни към солта и бъбреците им започват да интензивно задържат водата в тялото, увеличавайки обема на циркулиращата кръв. При мъжете такива проблеми не се наблюдават, затова подскоците на кръвното при тях се наблюдават в по-малка степен.
Освен това жените са по-емоционални от мъжете и на фона на нервните стресове при тях по-често възникват хипертонични кризи – внезапно повишаване на кръвното налягане до индивидуално високи степени.

Интересното е, че жените по-добре усвояват витамините и минералите директно от храната, така че е препоръчително всеки ден да ядат повече от 500 грама плодове и зеленчуци. Що се отнася до спорта, жените са способни на много неща: оказва се, че е достатъчно за тях да имат 1,5 часа физически упражнения седмично, за да се предпазят от повишаване на кръвното и да живеят 7 години по-дълго.
Има разлика във влиянието на „лошите навици“ върху женските и мъжките организми. За мъжете е опасно да пушат 15 или повече цигари на ден, докато характеристиките на женското тяло са такива, че дори една цигара може да причини рязко стесняване на кръвоносните съдове, което представлява заплаха за живота.
Ето какво разказва още потребителка на Reddit след посещението си при лекаря и изслушването на горните обяснения.

„Прибрах се вкъщи разстроена, а майката на мъжа ми казва: „Не се разстройвай. Яж по една ябълка на ден и всичко ще ти мине“. Тя самата яде ябълки постоянно. На 70 години е и не знае какво е това холестерол и високо кръвно. Реших да проверя рецептата й на практика, като допълнително ограничих употребата на животински мазнини, както препоръча лекарят.
След един месец изследване показа, че холестеролът ми се е понижил. Оказва се, че ябълките съдържат мощни антиоксиданти. Те възпрепятсвят окисляването на холестерола. В неокислено състояние той не е така опасен защото се преработва от черния дроб и не се отлага в кръвоносните съдове.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Учени със сензационно откритие за високото кръвно наляганеНово проучване показва връзка между дефицита на цинк в организма и високото кръвно налягане. Констат…Feb 17 2019skafeto.com


loading...