Народната медицина предлага редица ефективни методи и рецепти, предназначени за лечение на болни стави. Тук ще се спрем специално върху колянната става, която винаги е подложена на значително натоварване и на риск от травмиране.

Изгответе си някои от следните рецепти и опитайте тяхната ефикасност, ако сте с болки в колената.

1/ Вземате 1 хрянов лист, натопявате го във вряща вода, след което го прикрепвате за 2–3 часа към болното коляно. Правете го вечер в продължение на една седмица.

2/ Разредете 50 г камфор в 100 г чист спирт и добавете 50 г горчица. Разбийте и 1 суров яйчен белтък и добавете и него. Разбъркайте сместа старателно. Намазвайте коленете вечер преди лягане.

3/ Смесете 2 пресни кокоши яйца с 2 с.л. 9%-ен ябълков оцет и разбъркайте старателно тази смес. Натопете кърпа в сместа, поставете я върху болното коляно и го увийте с червен вълнен плат. Получавате компрес, който държите за през нощта. Повтаряте процедурата 10 – 12 дни поред.

4/ Ефикасни са и компреси със сланина; вземете парче прясна свинска сланина и го превържете към коляното. Увийте с вълнен шал. На сутринта махнете компреса, а вечерта повторете, но с ново парче сланина. Пет процедури ще бъдат, вероятно, достатъчни.

5/ Съберете през пролетта 130 цветчета от глухарче, поставете ги в буркан и залейте с одеколон. Затворете бурката плътно и го оставете на тъмно в продължение на 40 дни. След това може да използвате течността, за да мажете болезнените места.

6/ Съберете цветове от картофи при сухо време и ги изсушете на сенчесто място. Използвайте 2 ч.чаши вряла вода, за да залеете с нея 1 с.л. от изсушените цветове. Оставете да се запарят в термос за 3 часа и прецедете течността. Изпивайте по половин ч. чаша – на три пъти през деня, 30 минути преди всяко основно хранене. Продължавайте с лечението 3 седмици.

В допълнение, останалите, изсушили се картофени цветчета изсипвате в бутилка, заливате ги с одеколон и ги оставяте на тъмно от 2 до 3 седмици. Втривайте от тази тинктура върху възпалените места. Е, да спрем с рецептите дотук. Има и още, но за тях – друг път!


loading...