билки

Зимата си отиде, а пролетта е вече тук. Сега обаче е времето от годината, когато организмът на всеки човек е най-изтощен. „Пролетната умора” е не само неприятна, но и не трябва да се подценява. Това е един от периодите, в които тялото на човек е най-изтощено и проблемите започват да се обаждат, припомня „24 часа“. Ако искате да му помогнете, защо този път не се обърнете към природата, както са правели нашите предци.
Предлагаме ви да се запознаете с 4 пролетни билки, които ще ви помогнат да се справите с пролетните неразположения.Златната билка на България: Който я опита, все е доволен – премахва хемороиди, коремни мазнини и гинекологични инфекцииБелият равнец (achilea millefolium) е една от най-познатите и разпространени билки в целия свят, коя…Jul 16 2018skafeto.com

Откъсът е част от „Енциклопедия на лечебните растения в България”.
1. Змийско мляко – Chelidonium majus L.
(брадавично цвете, жълтеникав бурен, капикос, кукувично мляко, лишейче, посекливче, росопас, пръшивец, змийска сълза)
Семейство Макови – Papaveraceae
Разпространение. Покрай зидове и огради, в сенчести и каменисти места, из храсталаците и рядко залесените гори из територията на цяла България.
Описание. Многогодишно тревисто растение. Стъблото е голо или с редки власинки, с височина до 1 м, разклонено в горната част. Листата са приседнали, нечифтоперести, с 3 до 5 лопатовидни дяла. Долните листа са с дълги дръжки, стъблените – с къси, а връхните са седящи. Цветовете са жълти и събрани в сенници на върха на стъблото, имат двулистна равноопадваща чашка, 4-листно венче, много тичиники. Плодът е продълговата, разпукваща се на две кутийка с многобройни червено-кафяви семена. Цялото растение при нараняване изпуска жълт сок.
Използваема част. Надземната част на растението, брана по време на цъфтежа (май-юни). Срок на годност на изсушената билка – 3 години.

Химичен състав. Алкалоиди (хелидонин, хелеритрин, омохелидонин, оксихелидонин, протопин и др.), каротин, витамин С, смоли, органични киселини, флавоноиди, сапонини, горчиви вещества и др.
Действие и приложене. Противовъзпалително, противобактериално, спазмолитично, противогъбично, което се дължи основно на съдържащите се в растението алкалоиди. Употребява се при високо кръвно налягане, при мускулни спазми, болки в черния дроб и жлъчните пътища, кожна туберкулоза. В народната медицина се препоръчва при глисти, подагра, затруднено храносмилане, хемороиди, за регулиране на менструацията и др. Външно: пресен сок – за мазане при брадавици, мазоли, папиломи, кондиломи и др.
Употреба. Като запарка – 1 супена лъжица в 400 мл вода. Пие се по 1 супена лъжица преди ядене 4 пъти дневно.
Внимание! В големи дози билката е отровна. Да не се употребява при епилепсия, гръдна жаба, бронхиален задух, остри заболявания на черния дроб и бъбреците.

2. Иглика – Primula veris L. var. officinalis L.
(аглика, егличе, ключанка, кукувичино цвете, петопръст, самодивско цвете, янгуличка, христово цвете)
Семейство Игликови – Primulaceae
Разпространение. Из храсталаците, горите, поляните, до 2000 м надморска височина, из цяла България.
Описание. Многогодишно тревисто растение без стъбло. Коренището е късо, с многобройни тънки коренчета. Листата са събрани в розетка, яйцевидни, едро назъбени, стеснени в широка дръжка. От средата на розетката излиза безлистен цветоносен стрък. На върха му се развиват жълти цветове, събрани във вид на сенник, обърнат на една страна. Цветът се състои от 5-делна чашка, 5-делно тръбесто венче, 5 тичинки. Плодът е кафява кутийка с много семена.
Използваема част. Цветовете, листата и коренището на растението. Цветовете се берат по време на цъфтенето (март-април), листата – след цъфтежа, а коренището – след узряването на семената. Срок на годност на изсушеното растение – 2 години.

Химичен състав. Надземната част на растението съдържа фенолни гликозиди (примверин и примулаверин), сапонини, флавоноиди, каротин, витамин С, дъбилни вещества (главно катехини), алкохолов волемит, етерично масло, естери на салициловата киселина и др. Подобно съдържание имат корените и коренищата.
Действие и приложение. Отхрачващо, нервноуспокоително, болкоуспокоително. Тези лечебни свойства се дължат на съдържащите се в билката етерично масло, сапонини и гликозиди. Има данни за пикочогонно, потогонно и противовъзпалително действие на игликата. Има полезен ефект при задух, бронхити, кашлица. В народната медицина билката се употребява при главоболие, безсъние, виене на свят, шипове, сърдечна и нервна слабост с треперене, подагра, възпаление на бъбреците и мехура и др.
Употреба. Като отвара – 1 супена лъжица от билката в 0,5 л вода за корените и запарка за цвета и листата.

3. Кокиче – Galanthus nivalis L.
(калоянче, конски зъб, бабка, снежниче)
Семейство Кокичеви – Amaryllidceae
Разпространение. Из горите, скалистите ливади и храсталаци, до 2000 м надморска височина.
Описание. Многогодишно растение. Яйцевидна луковица. Листата са обикновено 2, заострени. Цветовете са бели, единични и увиснали. Околоцветникът е прост, венчевиден, с 6 листчета. Външните са 3, овални и разперени; вътрешните са със зелено петно на върха и наполовина по-къси от външните. Плодът е жълто-зелена месеста кутийка с 3 надлъжни шева.
Използваема част. Надземната част на растението, брана по време на цъфтежа (февруари-март). Срок на годност на изсушената билка – 2 години.

Химичен състав. Алкалоиди (галантамин, галантин, галантидин, нивалидин, ликорин), витамин С, слузни вещества и други неизучени съединения.
Действие и приложение. Антикурарно действие, стеснява зениците, увеличава отделянето на пот и слюнка. Това се дължи главно на съдържащия се в билката алкалоид галантамин. Употребява се при полиневрити, радикулити, полиомиелити, парези, мускулни дистрофии и др. Нашата народна медицина препоръчва кокичето при старческо треперене, за подобряване на зрението, при отпадналост, загуба на равновесие и разконцентриране и др. Външно: смесено с оцет – за налагане при гуша и брадавици.
Употреба. Следната рецепта се използва от дълго време: 40 кокичета, заедно с листата, ситно нарязани, се киснат в 300 мл гроздова ракия 20 дни. Прецеждат се и се приемат по 40 капки 3 пъти дневно преди ядене.
Внимание! В големи дози билката е токсична.

4. Кукуряк – Helleborus odorus W. et Kit.
(бамбатура, кътник, папийна глава, спреж, съклица, христово цвете)
Семейство Лютикови – Ranunculaceae
Разпространение. Из храсталаците, горите и ливадите, до 1800 м надморска височина, на територията на цяла България.
Описание. Многогодишно тревисто растение. Стъблото е разклонено, на върха кухо, зелено. Червено-кафяво, силно разклонено, пълзящо коренище. Листата са с дълги дръжки, длановидно насечени, 5–7-делни, жилави; излизат направо от коренището. Цветовете са бледозелени, разположени на върха на стъблото по 2–4. Околоцветникът е прост, 5-делен, с много тичинки. Плодът е сборен.
Използваема част. Корените и коренището, които се вадят през пролетта (февруари-март) или наесен (октомври-ноември). Срок на годност на изсушената билка – 3 години.

Химичен състав. Гликозиди, действащи на сърдечната система (хелеборин – има и слабително действие, хелебореин – усилва сърдечната дейност), хелебригенин (агликон); хелеборсит, стероидни сапонини, горчиви вещества, мазнини, растителни мазнини (действат слабително) и др.
Действие и приложение. Сърдечно, пикочогонно, успокояващо и слабително. Това се дължи главно на съдържащите се гликозиди, които стимулират сърдечната дейност подобно на строфантуса. В народната ни медицина кукуряк се употребява при заболяване на нервната система, водянка, хемороиди, сърдечна недостатъчност, отоци от сърдечен произход, плеврит, напоследък и при рак. Външно: сварени корени и коренища във винен оцет (в съотношение 1:10) – за фрикции при пърхот и падане на косата; сварени във вода – за промивки на рани и язви.
Употреба. Като отвара – 1 чаена лъжичка в 0,5 л вода. Да се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно.
Внимание! Растението е отровно, да се приема само по лекарско указание.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Страхотна билка срещу гастрит и киселиниВ днешно време, все повече хора се оплакват от стомашни проблеми. И за това определено си има логичн…Feb 13 2019skafeto.com

loading...