черният кимион

Черният кимион е растение, което не е сред най-разпространените у нас, особено когато става въпрос за природни лекове. Това обаче не означава, че не действа ефективно, а просто, че до момента не сме се сетили да се възползваме от полезните му свойства. Затова и днес ви представяме за какво можем да го ползваме.

Чернушка, римски кориандър, нигела – всички те са наименования за семената от черен кимион. В съвременния свят тези семена отново са на върха на популярността, тъй като имат по-мек ефект върху организма от лекарствата, но в същото време са не по-малко ефективни, пишат от zdrave.to.

Състав
Нашите предци са използвали това растение като отхрачващо средство при настинки, както и като противовъзпалително лекарство за различни заболявания, като се започне от заздравяването на рани и за регенерацията на вътрешните органи. Тези семена са толкова популярни заради невероятния си състав, който, както се оказва, ще помогне при лечението на десетки заболявания. На Изток за тях се казва: „Те лекуват всичко, освен смъртта“.

Съставът на черния кимион включва следните компоненти:
витамини от групи В, А, С, Е и РР;
калий, калций, натрий, фосфор;
желязо, манган, мед, цинк, селен;
киселини с широк спектър на действие;
мастни киселини;
протеини, въглехидрати;
аминокиселини.

Лечебните свойства на черния кимион
Изучавайки черния кимион, а именно неговите лечебни свойства, съвременните учени стигнаха до извода, че този инструмент насърчава бързото зарастване на рани, регенерацията на тъканите, което е особено важно, например в следоперативния период.

Изключение е трансплантацията на органи, тъй като семената, напротив, могат да причинят отхвърляне на трансплантираните тъкани. Също така не се препоръчва да приемате кимион в период на бременност, тъй като може да се провокира маточно кървене. Но това растение има много полезни свойства:

противовъзпалително – използва се за лечение на вътрешни органи;
анестетик – облекчава главоболие и зъбобол;
почистване – бори се с язви и циреи;
противораково – елиминира раковите клетки;
успокоително – подпомага нервната система и подобрява съня;
възстановяващо – повишава хемоглобина и поддържа имунната система;
диуретик – премахва вредните примеси от бъбреците;
отхрачващо – помага при хроничен бронхит и астма.

Използването на черен кимион в козметологията
Черният кимион се използва активно в козметологията, тъй като може да се използва за почистване на лицето, използва се и за лечение на коса и създаване на лечебни маски. За масла се препоръчва да се вземат семена в чист вид, които могат да бъдат натрошени и да се направи масло. Полученият продукт може да се капне в носа за борба с задръстванията или да се правят топли компреси. Методите за приложение на това растение зависят от диагнозата и възрастта на пациента. Пресните семена се използват за терапия, но има и други възможности:

Отвара. Препоръчва се за възстановяване на нервната система, за лечение на диабет, възпаление на лимфните възли и очни заболявания. Също така такъв инструмент ще бъде истинско спасение при диария и проблеми с уринирането.
Прах. Смлените семена се смесват с мед и след това се нанасят на рани. Нашите предци са лекували проказа по този начин. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Уникалните свойства на билката бабини зъби – вижте гиПриродата е богата на изключително много билки, които могат да ни помогнат в много различни ситуации…May 31 2019skafeto.comСтара билка, ползвана от дълголетници, расте в РодопитеТочно сега е времето на цъфтеж на старата родопска билка Лопен. Всички поляни в Родопите, където е с…Jul 15 2019skafeto.com


loading...