Оземпик

За недостиг на медикамента „Оземпик“ алармират в съобщение, съгласувано с европейския лекарствен регулатор (ЕМА) и Агенцията по лекарствата у нас, от компанията производител Novo Nordisk.

От там съобщават, че повишеното търсене на лекарството е довело до периодичен недостиг, който се очаква да продължи и догодина. „Търсене, надхвърлящо прогнозите, доведе до периодичен недостиг на Ozempic, който ще продължи и през 2023 г. Нарушението на доставките не е свързано по никакъв начин с проблеми в качеството или лекарствената безопасност. Най-учтиво молим за Вашата подкрепа на пациентите, използващи Ozempic 0.25 mg, Ozempic 0.5 mg или Ozempic 1 mg, да бъде предписана друга подходяща налична на пазара алтернатива“, обръщат се от компанията към медиците.

От там отбелязват, че ненавременното информиране при недостиг на лекарствен продукт може да доведе до пропускане на необходими дози, което от своя страна да има клинични последствия, например хипергликемия, пише Скенернюз.

„Оземпик“ е показан за лечение на възрастни с незадоволително контролиран захарен диабет тип 2 като допълнение към диета и упражнения: като монотерапия, когато метформин се счита за неподходящ поради непоносимост или противопоказания, или като допълнение към други лекарствени продукти за лечение на диабет. Припомняме, в България недостиг на медикамента има през последната половин година, след като стана много популярен и за отслабване.

Още от Здраве


loading...