пикът на заразата

Не трябва да ни успокоява това, че пикът на заразата е преминат и в момента сме на едно плато, дори тръгва леко надолу, защото винаги е възможно да има втора вълна. Трябва да останем достатъчно дисциплинирани и отговорни към собственото си здраве и към здравето на околните. Това каза пред БНР проф. Генчо Начев – кардиолог и директор на УМБАЛ „Света Екатерина“.

Проф. Начев заяви, че винаги е бил против създаването на паника, но категорично е против неглижирането на опасностите и безотговорното отношение. Той посочи, че не приема клишето, че светът вече не е същият: „Същите сме, но ако можем да прибавим към характеристиките си нещо допълнително – да сме по-отговорни към здравето на себе си и на околните, да продължим да внимаваме в социалните си контакти, за да се предпазим от разпространението на това заболяване – това би било добре. И ако можем да отворим сърцето си към страданието на другите, да станем по-отзивчиви, това би било добре за цялото общество“.

Проф. Генчо Начев оцени доброволчеството и дарителството като добрите последици от кризата. По думите му благодарение на навременните мерки на правителството и щаба в България е било предсказуемо разпространението на заразяването и според възможностите е било ограничено: „Това, че системата на здравеопазването успя да поеме всички заразени и да се справи – това е успех. Ако не бяха взети тези мерки, тогава разпространението на заболяването може би щеше да създаде такова напрежение в системата, че да не стигат леглата и апаратурата в болниците, което се избегна. Затова смятам, че всички на първа линия в системата на здравеопазването успяха да се справят с това нещо“.

Кардиологът посочи като пропуск в борбата с епидемията правилата за използване на личните предпазни средства. Според него не достатъчна е била подготвеността на чест от медиците за това как се използват тези средства и колко сериозна необходимостта от тях: „Може би това допринесе доста голям брой от лекарите да бъдат заразени“, предположи той.

Директорът на болница „Св. Екатерина“ заяви, че в пациентите има натрупан страх, че като отидат в болница, могат да се заразят с коронавируса: „Смятат, че това е по-страшно отколкото тяхно заболяване, но това не е правилно. Много често всеки загубен ден, в който те не са се обадили по телефона или не са отишли при лекар, за да направят преглед или изследвания, може да се окаже фатален“.

Той изтъкна, че в болниците са взети всички предпазни мерки, за да не се разпространява заразата от Covid-19. В болница „Св. Екатерина“ все още не е достигната средната натовареност, която е била за последните два месеца, „което значи, че хората все още се страхува“, уточни кардиологът.

Вижте още:
Топ китайски експерт предупреди за потенциална втора вълна от Covid-19Китай е изправен пред втора потенциална вълна на зараза с коронавирус заради липсата на имунитет сре…May 17 2020skafeto.com

СЗО иска всички хора да имат достъп до ваксинаСветовната здравна организация (СЗО) във вторник прие резолюция, която обещава международно сътрудни…May 20 2020skafeto.com

Германски вирусолози описаха грубата грешка, която ще доведе до втора вълна на К-19Очаква ли ни втора, още по-мощна вълна на епидемията от коронавирус? Време ли е за разхлабване на ме…May 5 2020skafeto.com

loading...