361 заразени

Антителата срещу новия коронавирус се запазват в човешкия организъм, преболедувал COVID-19, до осем месеца след поставянето на диагнозата. До този извод стигнаха изследователи от миланската клиника „Сан Рафаеле“ в съвместно проучване с експерти от Висшия здравен институт, съобщиха АФП и ТАСС, цитирани от Труд.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър камюникейшънс“. В него са участвали 162-ма пациенти, 67 на сто от които са били мъже, потърсили лекарска помощ в миланската болница през първата вълна на пандемията.

Средната възраст на участвалите в изследването е 63 години. Повече от половината от участниците имали поне едно хронично заболяване, най-често хипертония и диабет. От 162-мата пациенти, 134-ма били хоспитализирани.

Авторите на изследването отбелязват, че продължителността на активност на антителата не зависи от тежестта на протичане на инфекцията. При инфектирани с новия коронавирус пациенти, които не изработят антитела в първите две седмици след заразяването, съществува риск от развитие на тежка форма на болестта.

Координаторът на изследването Габриела Скарлати изтъкна, че пациенти, при които не се образуват антитела една седмица след заразяването, трябва да бъдат лекувани с особено внимание. „Това ще предотврати възникването на тежки форми на заболяването“, каза тя.

Учените установили по време на изследването, че наличието в организма на антитела срещу други видове коронавируси или сезонни грипове не пречи на изработването на антитела срещу новия коронавирус. Изследователите тепърва ще уточняват колко време след оздравяване преболедувалите трябва да се ваксинират, както и доколко антителата след инфекция са ефикасни срещу различните варианти на коронавируса.

Виж още:Българи, ваксинирани със „Спутник V“: Никакви странични ефекти и много антитела„Следим всичко с голям интерес. Ние се ваксинирахме преди 4 месеца – имаме много висок титър на анти…May 5 2021skafeto.com

К-19: Ваксинираните са вече почти милион877 са новите заразени с коронавирус у нас през изминалото денонощие, при направени 13 190 теста – 5…May 12 2021skafeto.com


loading...