коронавирус 4.7.2022

Преболедувалите COVID-19 изграждат антитела срещу всички антигени на вируса, докато антителата, които се образуват след ваксинация, са насочени единствено срещу протеиновите шипчета на вируса. Антителата, изградени в резултат на ваксинация, не допускат навлизането на вируса в клетката гостоприемник. Това гарантира минимален риск от тежко боледуване и смърт вследствие на COVID-19. Това съобщава Труд, позовавайки се на информация от Министерството на здравеопазването.

Голямото предимство на ваксинацията е, че образуването на антитела се осъществява, заобикаляйки рисковете (краткосрочни и дългосрочни, а понякога и трайни) от преболедуването. Нещо повече, SARS-CoV-2 притежава фактори, които потискат пълноценния имунен отговор. Тъй като тези фактори липсват във ваксината, имунната система на ваксинирания индивид е в състояние да разгърне пълната си сила.

Наличните научни данни сочат, че имунният отговор както след преболедуване, така и след ваксинация, намалява с времето. Ето защо хората със завършена ваксинация през първите месеци след одобряването на вакисните вече могат да стимулират имунитета си с поставянето на бустерна доза, препоръчват от МЗ.

Лицата на и над 18 години могат да повишат своята защита срещу COVID-19, с бустерна иРНК (Comirnaty® на производителя BioNTech/Pfizer или Spikevax® на производителя Moderna) ваксина шест месеца след последната приложена ваксина. Ваксините иРНК не съдържат жив вирус и не оказват влияние върху човешката ДНК.

Комбинацията между векторна и иРНК ваксина (съответно като първа и втора доза) също дава добри резултати по отношение постигнатото ниво на защита. Учените са категорични, че преди ваксинация срещу COVID-19, вкл. и при поставяне на бустерна ваксина, не е необходимо изследване на антителата.

Виж още:Здравното министерство предлага тестът за антитела да стане безплатенТестовете за антитела, които дават възможност за получаване на удостоверение със силата на зелен сер…Nov 22 2021skafeto.com

Важно! Преди да се тестваме за антитела, трябва да проверим лабораториятаОт вчера гражданите имат възможност да получават зелен сертификат след лабораторен тест за антитела.…Nov 12 2021skafeto.com


loading...