артрита

Има най-различни болести, които не са ни познати до момента, когато ни се наложи да се запознаем с тях от личен опит. За да избегнем някои от тях е добре да сме информирани какво точно представляват, за да можем да разпознем още първите симптоми и да се обърнем към компетентно лице. И така, ето какво точно трябва да знаем за артрита, ако искаме да сме сигурни, че дори и да имаме този проблем, ще вземем правилните мерки навреме, за да не усложним положението.

Какво отличава артрит от артроза? На пръв поглед артрозата и артритът са много сходни, но тези заболявания се различават значително, пишат от actualno.com. Днес ще поговорим за това, какви са симптомите на тези заболявания и какви превантивни методи ще помогнат за предотвратяването им. Прилики и разлики между артрит и артроза И артритът, и артрозата причиняват увреждане на ставите, но става дума за две различни заболявания. Ако артрозата засяга само ставите, тогава артритът предполага възпалителен процес в цялото тяло. Възпалението може да е провокирано от инфекция, нарушения в имунната система или метаболитни нарушения.

Следователно, при това заболяване, често се засягат не само ставите, но и вътрешните органи: бъбреци, черен дроб и сърце. Възрастовата група, в която най-често се срещат болестите, също се различава: артритът обикновено се проявява, преди 40-годишна възраст, докато артрозата засяга главно по-възрастни хора.

Симптоми на артрит и артроза:
1. Болка
Това е един от основните признаци на двете заболявания, но естеството на болката е различно. Така че, при артроза болката се проявява главно само с движение и силно натоварване, може и да не е много силна (в първия стадий на заболяването). В следващия етап, болката се проявява дори при малък товар, а на третия – дори по време на почивка. Тя може да отшуми, ако се заеме удобна позиция. В случай на артрит, болката в покой не отшумява. Особено характерни за артрит са нощните болки – между три и пет сутринта.

2. Хрупкане
Артрозата се проявява като разрушаване на хрущяла и триене на костите. Ако ставите понякога пукват, това не е причина за паника. Хрускането при артроза има специфичен звук: не е леко щракване, а грубо, сухо. Колкото по-висок е етапът, толкова по-силна е пукнатината в ставата.

3. Намалена подвижност и твърдост
С артрозата амплитудата на движение в засегнатата става намалява. Артритът се характеризира от скованост в цялото тяло или в ставата.

4. Деформация
При артроза ставата се променя. В този случай няма подуване, както при артрит. Симптомите на артрит могат да бъдат възпаление, подуване, поява на плътни възли, повишаване температурата на мястото на възпалението. При артрит възпалението на ставите може да е съпътствано и от: – повишаване на температурата; – псориазис; – възпаление на очите; – втрисане или прекомерно изпотяване; – слабост; – секрети от гениталиите.

Предотвратяване на артрит и артроза
Умерено упражнение Всяко умерено натоварване, помага за намаляване теглото, увеличаване на кръвообращението, укрепване на мускулните, което е много важно за профилактика. Важно е, обаче да се подхожда с внимание: прекомерното натоварване на ставите, наранявания или неправилно изпълнение на определени упражнения, може да доведе до проблеми. Добре е, в началото е необходимо да се провеждат занятия с лекар или инструктор. За превенция може да изпълнявате така наречената артикуларна гимнастика.

Тя е доста проста и не изисква специално оборудване. Дейностите в басейна също са добри, защото във водата натоварването на ставите е по-малко. Обърнете внимание! Ако имате една от диагнозите, може да прилагате само след консултация с лекар. В този период, такива натоварвания са противопоказни. Извършват се само под наблюдението на кинезитерапевт, който ще разработи индивидуална тренировъчна програма, съобразно пациента.

Правилно хранене
Важно е да преразгледате отношението си към храненето. За да предотвратите артрит или артроза е по-добре да намалите приема на червеното месо. Храни с високо съдържание на мазнини. Добре е, ако в диетата присъстват риба и морски дарове, зеленчуци и плодове. Хрущялите и желатинът (например желирано месо) също са полезни за костите. Наред с това, лекарите препоръчват увеличаване приема на вода до два до три литра на ден. Откажете се от алкохола. Може да започнете да приемате витамини (групи A, D, B) и калций.

Лечение на артрит и артроза
Важен е интегрираният подход за лечението на артрит и артроза. Тези заболявания се контролират, чрез намаляване натоварването на ставите. При артрит се използват противовъзпалителни лекарства (включително хормони) – инжекции или мехлеми. Препоръчват се физиотерапевтични упражнения, ортопедичен режим, терапевтична диета, физиотерапия. Една от процедурите, които могат да бъдат предписани за лечение на артроза и артрит, е въвеждане на собствена богата на тромбоцити плазма (плазмафереза).

Целта е хрущялът в ставата да стане по-еластичен и устойчив на стрес, да се намали болката. Последователността от действията е проста: взема се кръв от вена в специални епруветки. Такава се обработва и се инжектират противовъзпалителни директно в ставата. След процедурата пациентът трябва да ограничи физическата активност. Въвеждането на тромбоцити в ставата, също стимулира възстановяването на увредения хрущял. Тази процедура е почти безболезнена. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!
Вижте още:Какво трябва да знаем за радикулитаИма най-различни болести, които не са ни познати до момента, когато ни се наложи да се запознаем с т…Nov 26 2019skafeto.comВсичко, което трябва да знаем за захаросания мед! Вреден или полезен е той всъщност?Много хора се отказват да си купят захаросан мед, тъй като смятат, че това състояние на меда говори …Jul 19 2019skafeto.com

loading...