Баймакова

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Освен респираторни симптоми, на горни и долни дихателни пътища, има такива и при уши, нос, гърло, очи, както и чревни инфекции, обривни прояви, а най-сложно е, когато има и засягане на нервната система. Това обясни за летните инфекции гл. ас. д-р Магдалена Баймакова специалист по инфекциозни болести от ВМА.

Д-р Магдалена Баймакова разясни, че терминът „летен грип“ всъщност е респираторна инфекция, причинена от вируси с голямо разнообразие в клиничната картина.

Първи случай на хантавирус у нас, той е доказан с ПСР тест. Това се случва в Областната болница в Пазарджик. Диагнозата на пациента е хеморагична треска с бъбречен синдром. Заболяването се среща рядко, но е тежко и с висок леталитет. Заболяването, породено от хантавируса, не е заразно, не може да се предава от човек на човек.

В ефира на NOVA NEWS специалистът поздрави екипа в Пазарджик за добрата работа по този случай.

По отношение на варианта „Делта“ на коронавируса д-р Баймакова сподели, че при всеки случай трябва да се прави тест и диагностика, като симптомите са познати и е предизвикателство да се отличи баналната настика от нещо по-сериозно. За нея най-сигурно е при съмнение да се направи тест.

Още от Здраве