лекарства

Във всеки дом има аптечка, която е заредена с определен набор от лекарства. Някои от тях обаче са с изтекъл срок на годност, който ние не сме забелязали до момента, когато ни се налага да приемем дадения медикамент. Повечето хора рискуват и го приемат, независимо, че срокът е отминал, но въпросът е дали това е безопасно?

Боли ви глава, отваряте шкафа с лекарствата и виждате, че срокът на годност на болкоуспокояващото е минал. Можете ли все пак да си вземете хапче? Според статия в Insider това, че датата е отминала, не означава автоматично, че медикаментът е вече развален, пишат от Expert.bg. Фармацевтът и говорител на фармацевтичната браншова организация в САЩ Винсънт Хартзел обаче уточнява, че след срока лекарствата започват да действат по-слабо.

„Извършените проучвания върху медикамента са валидни до посочената на опаковката дата. След нея той не става токсичен (макар че има и такива редки примери), но не е толкова ефективен, колкото преди“, казва той. Когато става въпрос за субстанции, които се инжектират (да кажем инсулин), или за капки за очи, датата показва и докога те са стерилни т.е едва ли друг патоген им е подействал. Самият Хартзел съветва клиентите си да изхвърлят лекарствата след изтичането на годността.

„Ако правите тежка реакция и това е единственото лекарство под ръка, можете да го вземете. Но при неспешни случаи е, разбира се, по-добре да използвате медикаменти в годност“, подчертава той. За да съхранявате лекарствата си правилно, трябва да ги държите в тъмно, сухо и хладно място. В банята не е много подходящо заради влагата. Ако се чудите дали да пиете лекарство, което е с изтекъл срок на годност или този срок ще настъпи скоро, консултирайте се с фармацевт! Д-р Стефан Митев: Внимавайте много с алтернативните лекарства, не правете богати поредните лъжциД-р Стефан Митев е асистент по гастроентерология и един от основателите на неправителствената органи…Oct 16 2019skafeto.comНови антиракови лекарства осигуряват на китайци нова надеждаШест нови антиракови лекарства са одобрени за навлизане на пазара в Китай през последните две години…Aug 5 2019skafeto.com

loading...