белодробно заболяване

Когато става въпрос за белодробно заболяване, обикновено става дума за нещо сериозно. Затова и е важно да знаем какво да търсим като симптоматика, за да можем да реагираме навреме и да си спестим някои усложнения, които могат да възникнат.

Хроничната обструктивна белодробна болест или ХОББ скоро ще стане третата водеща причина за смърт, предават от zdrave.to. Немските лекари посочват на какво трябва да обърнете внимание навреме, за да получите медицинска помощ.

Ранни признаци на ХОББ
Хронична кашлица
Постоянната или хронична кашлица често е един от първите симптоми на ХОББ. Човек може да получи гръдна кашлица, която не отшумява сама. Лекарите смятат за хронична кашлица тази, която продължава повече от 2 месеца.

Излишната слуз
Твърде много слуз също може да бъде ранен симптом на ХОББ. Слузта е необходима за поддържане на дихателните пътища влажни, както и за задържане на микроби и дразнители, които влизат в белите дробове.

Задух и умора
Обструкцията на дихателните пътища може да затрудни дишането на човек, което може да доведе до задух. Човек с ХОББ трябва да положи допълнителни усилия, за да диша. Това усилие може да доведе до по-ниски нива на енергия и постоянно усещане за умора.

Опасност от ХОББ
„Всички тези симптоми могат да бъдат признаци на ХОББ, необратимо белодробно заболяване, което в момента засяга поне 12% от хората над 40 години. Това е особено опасно: половината от жертвите дори не знаят, че имат ХОББ и отиват при лекаря твърде късно.

ХОББ е четвъртата водеща причина за смърт в световен мащаб. Още през 2020 г. тя ще бъде третата най-разпространена, веднага след сърдечно-съдовите заболявания и рака „, пише Фокус. Откъде идва рязкото увеличение на това опасно белодробно заболяване? Има различни възможни причини, като азотен оксид и фин прах във въздуха. ХОББ засяга не само възрастните хора, пушачите на възраст между 30 и 40 години също са под огромен риск. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Здравословна напитка за пушачите: Белите дробове ще ви благодарят за неяВъпреки непрекъснато увеличаващите се ограничения, налагани на пушачите, както и стремително покачва…May 30 2019skafeto.com6 правила за здрави бели дробове – лесно и ефективноЗдравето на нашите бели дробове въобще не е за пренебрегване. Те са онзи орган, който отговаря за пр…Sep 26 2019skafeto.com


loading...