Freepik

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Болестта на Алцхаймер е една от най-неприятните болести, по простата причина, че тя буквално променя човека, който страда от нея. Още по-тъжното в случая е, че лек за това състояние няма. Хубавото е, че ако реагираме навреме, можем поне да забавим развитието й, затова и днес ви представяме някои от признаците, за които да се оглеждаме.

Ако откриете поне един от следните симптоми, незабавно се консултирайте с лекар – в този случай е по-добре да вдигнете напразно шум, отколкото да пропуснете болестта. А при ранното й откриване развитието на деменцията може да се забави, предават от zdrave.to.

Загуба на памет
Това е първият и най-тревожен знак – загуба на памет, което се проявява без причина в ежедневието. Това включва искания за повторение на една и съща информация няколко пъти, нарастваща зависимост от писмени напомняния и трудности при припомняне на скорошни събития. Това не включва: случайно забравяне например, когато не можете да си спомните къде сте сложили ключовете на колата си.

Пренебрегване на обичайните дейности
Апатия, загуба на интерес, избягване на обичайния кръг от хора и любими занимания – всичко това също може да бъде знак за настъпваща деменция. Това не включва: Необходимостта от почивка от обичайните дейности, поради голямо натоварване. При развитието на болестта на Алцхаймер пренебрегването на обичайните дейности трае дълго време и само се влошава с времето.

Дезориентация във времето и пространството
Ако някога сте се събудили от дълбок сън и не сте могли веднага да определите деня, часа или местоположението си, тогава знаете усещането за дезориентация. Сега умножете това явление няколко пъти, добавете системното му повторение – и имате тревожен признак на болестта на Алцхаймер. Дезориентацията включва и невъзможността да определите времето от годината, местоположението ви или защо сте на това място. При напреднала болест на Алцхаймер пациентът може да се смята за по-млад, отколкото всъщност е – това се дължи на загубата на усещане за време. Това не важи: ако се чудите кой ден е днес и погледнете календара за тази цел.

Визуални и пространствени затруднения
Визуалните и пространствените затруднения са друг тревожен признак на деменция. Те включват трудности с възприемането за дълбочина, разстояние, разпознаване на членовете на семейството, интерпретация на образите. Става трудно да се изкачвате или слизате по стълбите, да намерите пътя към дома, да четете книги. Това не включва: зрително увреждане, свързано с макулна дегенерация или катаракта.

Личността и настроението се променят
Станал ли е баща ви напоследък раздразнителен и неспокоен, ако винаги е бил общителен човек? Може би ви е обвинил, че му помагате да почисти къщата си само за да откраднете парите или ценностите му? Промените, настъпили през последните няколко месеца в неговото поведение и настроение могат да бъдат тревожен сигнал, че в мозъка му настъпват необратими промени и е време да се провери за наличието на болестта. Това не включва: временни промени в настроението, както и вкоренени навици и неприязън към промените, които се засилват с възрастта при почти всички.

Намалени писмени и словесни способности за комуникация
Често не можете да си спомните правилната дума. Нарушената комуникация е тревожен знак за деменция. Това не важи: когато от време на време не можете да намерите правилната дума.

Трудности с решаването на проблеми или планирането
Може да ви се струва, че всичко е в ред с паметта ви, но плащането на сметките навреме напоследък ви затруднява много повече. Или винаги сте били страхотен готвач, но сложните рецепти изведнъж ви изглеждат безсмислени. Дори процесът на приготвяне на кафе сутрин ви отнема много повече време… Тези дейности включват изпълнително функциониране, способност, която обикновено се потиска с развитието на деменция. Ако забележите такива промени в себе си или в някой от вашите близки, консултирайте се със специалист. Това не включва: няколко грешки в математическите изчисления.

Постоянно преместване на предмети
Познавате ли някой, на когото му е трудно да направи така, че всичко да е на мястото си? При деменцията тази особеност става още по-изразена. Търсенето на предмети става все по-трудно. Човек с деменция може да се разстрои, защото “някой” е сложил очилата му във фризера или е “взел” чантата му. Той не само не може да намери обувките си, но и няма представа как са се озовали във фурната. Това не се отнася: когато не може да намерите ключовете си, но след това сте си спомнили, че сте ги оставили на бюрото, за да отговорите на телефонно обаждане.

Вижте още:
Еврика! Алцхаймер и деменция ще останат само в учебниците, ето какво преобърща историятаВсички невродегенеративни мозъчни заболявания може да останат в историята. Точно на това се надява е…Apr 23 2017skafeto.comУчените разграждат бирата, за да създадат следващия антибиотикВинаги сме знаели, че бирата е полезна, защото хмелът, който я прави вкусна, също така преборва и бо…Aug 26 2019skafeto.com