британския

„По лесното заразяване с британския вариант е заради по-голямото количество вирус, който се натрупва в горните дихателни пътища, където се задържа, затова е в пъти по-заразен“, това обясни директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Фокус.

„Британският вариант променя и възрастовото засягане. С покачването на броя на случаите е прави впечатление, че засягането до 19-годишна възраст е много по-голямо. Заболяването започва с оплакване от горните дихателни пътища – хрема и гърлобол, но все още няма категорични медицински доказателства, че хремата е сигурен симптом, че сме заразени с британския вариант на коронавируса“, допълни членът на Националния оперативен щаб.

По думите му тази вирусна инфекция не обича антиоксиданти. Професорът препоръча и употребата на лимон със сода.

Проф. Кантарджиев коментира, че скокът на заразените е напълно очакван.

„Обикновено това се случва в средата на седмицата и не бива да ни плаши“, уточни той.

Силно заразният вариант на Ковид-19, който се разпространи по света, след като беше открит във Великобритания в края на миналата година, е с 30 до 100% по-смъртоносен от предишните щамове, обявиха в същото време и учени, цитирани от Ройтерс и БТА.

Новият вариант е със „значително по-висока“ смъртност, според изследването, сравнило фаталните случаи сред заразените с новия вариант на SARS-CoV-2, известен като B.1.1.7, и заразените с други щамове във Великобритания.

Вариантът B.1.1.7 беше открит първо там през септември 2020 г. Оттогава се разпространи в повече от 100 държави. Той има 23 мутации в генетичния код – сравнително много промени. Някои от тях го правят много по-заразен. Според британски специалисти той се предава с около 40 – 70 процента по-лесно от преди доминиращите варианти на коронавируса.

В британското изследване, резултатите от което са публикувани в списание „Бритиш медикъл джърнъл“, заразяването с новия вариант е довело до 227 смъртни случая сред 54 906 пациенти с Ковид-19, при 141 сред същия брой болни, заразени с други варианти.

„В съчетание със способността му да се разпространява бързо, това прави B.1.1.7 заплаха, към която трябва да се отнасяме сериозно“ – каза Робърт Чалън от универститета в Екзитър, който е сред ръководителите на изследването.

Вирусологът и професор по молекулярна онкология Лорънс Йънг пък каза, че точните механизми, отговорни за по-високата смъртност на варианта B.1.1.7 все още не са ясни, но „може да са свързани с по-високите нива на репликация на вируса, както и по-лесното му предаване“.

Той предупреди, че вероятно британският вариант е отговорен за увеличаването на случаите в Европа напоследък.

Виж още:Проф. Кантарджиев: Хора, нямате работа с бебета и деца в ресторанта“Хора, пазете си децата, нямате работа с бебета и малки дечица по заведенията”, призова проф. Тодор …Mar 10 2021skafeto.com

loading...